Loading...
ساخت ریزذرات پلی استایرن برای استفاده در درمان کبد
تاریخ شروع : 1403/03/08
مهلت ارسال : 1403/04/05
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 900 میلیون تومان



ساخت ریزذرات پلی استایرن برای استفاده در درمان کبد

خلاصه فناوری
این پژوهش با به کارگیری روش ریزسیالاتی (میکروفلوییدیک) برای تولید ریزذرات پلی­‌استایرن بارگذاری شده با رادیواکتیو، یک رویکرد پیشگامانه را معرفی می­کند. میکروفلوییدیک، کنترلی دقیق بر اندازه، شکل و ظرفیت بارگذاری ریزذرات با رادیواکتیو را ممکن می‌­سازد. روش نوآورانه استفاده شده باعث افزایش امکان پرتو رسانی اختصاصی به تومور، بهبود اثربخشی درمانی و به حداقل رساندن عوارض جانبی در درمان سرطان کبد می‌شود و می‌تواند با بهره­‌گیری از مزایای ریزسیالات، در ایجاد یک مسیر جدید در توسعه ریزذرات مناسب برای درمان هدفمند و موثر سرطان پیشرو باشد. این طرح فرصت خوبی برای ایجاد تغییر و تحول در تشخیص و درمان سرطان کبد را فراهم می‌کند تا به واسطه آن ریزذراتی سنتز شوند که می‌­توانند به عنوان حامل برای رادیوایزوتوپ­‌های خاص عمل کرده و تابش هدفمند و اختصاصی پرتوهای رادیواکتیو را برای تشخیص و درمان سرطان کبد ممکن سازند.
انتظار می‌رود درصد تشکیل اتصالات عرضی در میکروذرات تولیدی بین 1 تا 20 درصد بوده، چگالی کمتر از 3 گرم‌ بر میلی‌لیتر و قطر میکروذرات در محدوده 5 تا 200 میکرون باشد، (قطر مطلوب 15 تا 100 میکرون است). در صورتیکه
pH از 9 بزرگتر باشد، موجب ایجاد حساسیت در رگ‌های خونی می‌شود، بنابراین pH محصول نهایی بین  7.5 تا 8 خواهد بود.


ضرورت مسئله
در ایران به عنوان کشوری که در خط مقدم پژوهش‌­های نوآورانه در حوزه پزشکی قرار دارد، گزینه‌های مطرح در دنیا به عنوان جایگزین روش شیمی‌درمانی در درمان سرطان کبد به عنوان سرفصل‌های پژوهشی پیشنهاد می‌شوند. این طرح در همکاری با یک موسسه پیشرو و تخصصی در حوزه پزشکی هسته­ای، فرصت بسیار خوبی برای ایجاد تغییر و تحول در تشخیص و درمان سرطان کبد دارد. این همکاری فرصتی را فراهم می‌کند تا ریزذراتی سنتز شوند که می­توانند به عنوان حامل برای رادیوایزوتوپ­های خاص عمل کرده و تابش هدفمند و اختصاصی پرتوهای رادیواکتیو را برای تشخیص و درمان سرطان کبد ممکن سازند. طیف وسیعی از رادیوایزوتوپ­ها مناسب برای استفاده در سرطان کبد هستند؛ از جمله تکنسیم-99ام برای کاربردهای تشخیصی و ایتریم-90 برای کاربردهای درمانی. تکنسیم-99ام یک رادیوایزوتوپ تشخیصی رایج است که با ساطع کردن پرتوهای گاما و سپس تشخیص آن با استفاده از تکنیک­‌های تصویربرداری تخصصی، می‌­تواند در یافتن مکان دقیق و همین­طور تعیین مرحله تومور کبدی نقش ایفا کند. همچنین ایتریم-90 با ساطع کردن پرتوهای بتا با انرژی بالا، تابش را مستقیماً به محل تومور رسانده، سلول‌­های سرطانی را به شکلی موثر از بین می‌­برد و در عین حال آسیب به بافت­‌های سالم را به حداقل می­رساند. همین­طور می­‌توان از ساماریم-153 برای هر دو کاربرد تشخیصی و درمانی به طور همزمان بهره برد.
هدف این پژوهش ساخت ریزذرات نوآورانه بارگذاری شده با رادیوایزوتوپ است که می­‌تواند این پرتوهای هدفمند را به تومور کبدی برساند. اهداف این رویکرد نویدبخش افزایش دقت تشخیص، افزایش اثربخشی درمان سرطان کبد و در عین حال به حداقل رساندن عوارض جانبی ناشی از درمان‌­های سنتی است.


مسئله اصلی تحقیق
 این طرح پژوهشی با به کارگیری روش میکروفلوییدیک برای تولید ریزذرات پلی‌استایرن بارگذاری شده با رادیواکتیو، یک رویکرد پیشگامانه را معرفی می­‌کند. میکروفلوییدیک کنترلی دقیق بر اندازه، شکل و ظرفیت بارگذاری ریزذرات با رادیواکتیو را ممکن می­‌سازد. این روش نوآورانه افزایش امکان پرتو رسانی اختصاصی به تومور، بهبود اثربخشی درمانی و به حداقل رساندن عوارض جانبی در درمان سرطان کبد را ارائه می­‌کند. این مطالعه می‌­تواند با بهره­‌گیری از مزایای میکروفلوییدیک، در ایجاد یک مسیر جدید در توسعه ریزذرات مناسب برای درمان هدفمند و موثر سرطان پیشرو باشد. چندین محصول مشابه داخلی و خارجی در این زمینه وجود دارد که برای درمان سرطان کبد ساخته شده‌­اند. برخی از نمونه­‌ها عبارت‌­اند از:
  • SIR-Spheres® یک محصول تجاری ساخت استرالیا می‌باشد که از ریزکرات رزینی بارگذاری شده با ایتریم-90 تشکیل شده است و در پرتو درمانی انتخابی داخلی (SIRT) برای رساندن پرتوهای هدفمند به تومورهای کبدی استفاده می­‌شود.
  • TheraSphere® یکی دیگر از محصولات تجاری موجود است که شامل ریزکرات شیشه‌­ای حاوی ایزوتوپ­‌های رادیواکتیو مانند ایتریم-90 است. این محصول ساخت شرکت چندملیتی بوستون ساینتیفیک واقع در آمریکا می‌­باشد و مانند SIR-Spheres® برای SIRT در درمان سرطان کبد استفاده می‌­شود.
  • QuiremSphere® یک محصول نوآورانه است که از ریزکرات هولمیم-166 استفاده می­‌کند. این محصول عملکردی دوگانه دارد و قابلیت‌­های درمانی و تشخیصی را برای سرطان کبد ارائه می‌­دهد. این محصول ساخت هلند می‌باشد.
این محصولات در تابش پرتوهای موضعی به تومورهای کبدی کارایی خود را نشان داده و گزینه‌های درمانی جایگزین را برای بیماران مبتلا به سرطان کبد ارائه می­‌دهند.
فناوری پیش‌نیاز جهت ساخت این میکروذرات، یک سیستم میکروفلوییدیک می­‌باشد که آزمایشگاه میکروپروتئومیکس در ایران در این زمینه پیشرو می­‌باشد. در حال حاضر برای رفع نیاز به این ریزذرات از کارتریج‌های وارداتی استفاده می‌شود. این ریزذرات که اندازه دقیقی ندارند استخراج شده و برای سرطان کبد به کار می‌­روند. مشخصاً این شیوه بهینه نمی‌­باشد و هدف این طرح توسعه یک روش سنتز پلی­استایرن است که یک رویکرد مستقیم و مقرون به صرفه را تضمین نماید. دسترسی به مواد، دستگاه‌­ها و فناوری‌های لازم برای تهیه میکروفلوییدیک ریزذرات پلی­استایرن در ایران قابل توجه است. در خصوص مواد اولیه، اجزای ضروری مانند مونومر استایرن، آغازگر و سورفکتانت‌­هایی مانند پلی­وینیل­الکل به راحتی در دسترس هستند. همچنین هود شیمیایی برای ایمنی، تراشه‌های میکروفلوییدیک برای کنترل دقیق و پمپ‌های سرنگی برای تحویل دقیق سیال برای این فرآیند بسیار مهم هستند. این عناصر ضروری، اجرای سنتز ذرات پلی­استایرن با روش میکروفلوییدیک را برای درمان سرطان کبد در تحقیقات فعلی تسهیل می‌کنند. علی­رغم پتانسیل بالای این پروژه تحقیقاتی، چندین پیچیدگی و چالش از جمله موارد زیر مورد توجه قرار دارد. ادغام چندین فناوری پیشرفته در این پروژه پیچیدگی­‌هایی را از نظر طراحی سیستم، بهینه‌­سازی و سازگاری ایجاد می­کند. غلبه بر این چالش‌­ها مستلزم همکاری بین‌رشته‌­ای در زمینه­‌هایی نظیر مهندسی، شیمی و سرطان­شناسی می‌­باشد. دسترسی به فناوری­‌ها، تجهیزات و مواد تخصصی ممکن است چالش‌­های لجستیکی و مالی ایجاد کند. همکاری با شرکای صنعتی و موسسات تحقیقاتی برای دسترسی و استفاده از منابع و تخصص لازم کلیدی است. روش ساخت مربوط به نمونه آزمایشگاهی ساخته شده در حال حاضر، شامل مراحل  زیر می‌باشد، آماده‌‌سازی فاز داخلی و ایجاد فاز خارجی با حل کردن پایدارکننده نظیر پلی وینیل الکل در آب دیونیزه، پس از آن با استفاده از اضافه کردن فاز داخلی به همراه آغازگر به فاز خارجی در یک بالن سه­‌دهانه (که به یک دهانه آن کندانسور متصل است)، سوسپانسیون استایرن در آب ایجاد می‌شود. لازم به ذکر است که توضیح بالا به صورت اجمالی ساخت ریزذرات را به روش سنتی بیان می­‌کند. روش ساخت سوسپانسیون با روش ریزسیالاتی جایگزین خواهد شد. به این منظور ریزتراشه میکروفلوییدیک ابتدا می‌­بایست در یکی از نرم­افزارهای طراحی نظیر سالیدورکس آماده شده و پس از آن به ساخت این تراشه پرداخته می‌­شود. مراحل بعد در هر دو روش مشترک هستند:
  • پالایش کردن واکنش به کمک گاز نیتروژن از طریق یکی از دهانه­‌های بالن به مدت نیم ساعت
  • بالا بردن دمای محیط برای ایجاد واکنش تا حدود 70 درجه سانتی­گراد به مدت 24 ساعت
  • فیلتر و شستشوی ریزذرات ساخته شده
  • خشک کردن ریزذرات در آون
  • دست­یابی به ریزذرات نهایی
درباره تیم پژوهشی
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
وحید بازارگان دکتری تخصصی/ مهندسی مکانیک مجری عضو هیات‌علمی/دانشگاه تهران
مهرناز اویسی دکتری تخصصی/ مهندسی پزشکی همکار دانشجو دکتری/دانشگاه تهران
امیرحسین نصیری دکتری تخصصی/ مهندسی پزشکی همکار دانشجو دکتری/دانشگاه تهران

 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر وحید بازارگان، فوق دکترای مهندسی مکانیک، گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه کمبریج و استادیار دانشگاه تهران، در حال حاضر سرپرست آزمایشگاه میکروپروتئومیکس دانشکده مکانیک دانشگاه تهران است. ایشان نفر اول دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتى شریف، برنده جایزه برتر محققان دوره دکترای کانادا بنتینگ، برنده جایزه هوارد وبستر و برنده جایزه منهاس هستند. سوابق شغلی ایشان از قرار زیر است:
  • عضو هیات علمی دانشگاه تهران
  • عضو کمیته راهبری ال ان جی
  • عضو شورای راهبری و مشاور عالى مدیرعامل پتروشیمی شستان
  • مدیرعامل پالایشگاه پلاسمای ماهان
  • مشاور پژوهش و تولید شرکت پنت ایر ‌آمریکا
  • مدیر تحقیق و توسعه شرکت پوینت فور کانادا
مزایا
محصول نهایی طرح با تنظیم دقیق اندازه ذرات برای مطابقت با شریان‌­های مورد نظر از محصول‌­های مشابه متمایز می‌شود. در حالی که محصولات موجود نیز اندازه ذرات را در نظر می­‌گیرند، این روش اندازه را به گونه‌­ای تنظیم می­‌کند که با ابعاد خاص شریانی تطابق داشته باشد. این موضوع دقت هدف­گیری را افزایش می‌دهد، کارایی را به حداکثر می‌رساند و در عین حال عوارض جانبی را کاهش می‌دهد. با اولویت‌بندی سازگاری اندازه، این پژوهش سطح بالاتری از دقت و کارایی را در مداخلات شریانی ارائه می‌دهد.
کاربرد
 با انجام سنتزهای مختلف و جمع‌آوری، طبقه‌بندی و بررسی نتایج مختلف، در تفکیک یک پروسه، از آنجا که خلوص مواد اولیه تقریباً یکسان است، فرآیند با احتمال خوبی پایا خواهد بود و خصوصیات محصول نهایی تکرارپذیر و در یک محدوده خواهد بود. همچنین با در نظر گرفتن اجرای تکنیک‌های موازی‌سازی، بهینه‌سازی نرخ تولید و اتوماسیون می­‌توان به افزایش مقیاس‌پذیری دست یافت. نکته مثبت استفاده از روش میکروفلوییدیک این است که امکان کنترل دقیق جریان سیال، تولید یکنواخت ذرات و افزایش تکرارپذیری و کنترل دقیق بر ابعاد و همگنی ابعادی را فراهم می‌کند. محصول پیشنهاد شده در این طرح از ذرات پایه پلی‌­استایرن استفاده می­‌کند که دسترسی به آن ساده‌تر و هزینه آن­ بسیار کمتر است.
همچنین این ریزذرات ساخته شده می‌­توانند به عنوان یک پلتفرم برای کاربردهای دیگر به کار روند. برای مثال پلی­‌استایرن می­‌تواند ذره پایه بسیاری از صنایع مبتنی بر آنتی­‌بادی باشد، به این صورت که نیاز است آنتی­‌بادی بر روی یک ذره بارگذاری شود. در صنایع کاربردی سیالاتی نیز در صنعتی مانند سرعت‌سنجی تصویر ذرات، به ریزذرات پلی‌­استایرن رنگ فلوئورسنت چسبانده می­‌شود و در کاربردهایی مانند تونل باد به کار می­‌روند.
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
  • ساخت ریزذرات پلی‌استایرن جایگزین ریزذرات مستخرج از کارتریج‌­های وارداتی.
  • درصد تشکیل اتصالات عرضی در میکروذرات تولیدی بین 1 تا 20 درصد خواهد بود.
  • چگالی میکروذرات تولیدی کمتر از 3 گرم ‌بر میلی‌لیتر است.
  • قطر میکروذرات باید در محدوده 5 تا 200 میکرون می‌باشد (قطر مطلوب در حالت بهینه 15 تا 100 میکرون است).
  • pH محصول نهایی بین 7.5 تا 8 خواهد بود.
هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 900 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه‌ به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل ‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@