Loading...
گرفت استخوانی استئوکانداکتیو بر پایه‌ کلاژن/ژلاتین حاوی ذرات سرامیکی
تاریخ شروع : 1401/12/02
مهلت ارسال : 1401/12/20
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 300میلیون تومان   



گرفت استخوانی استئوکانداکتیو بر پایه‌ کلاژن/ژلاتین حاوی ذرات سرامیکی

هر ساله تعداد زیادی از بیماران به دلیل آسیب‌های استخوانی ناشی از تصادفات و یا جراحی‌ها، پیوند استخوان را تجربه می‌کنند. نیاز فوری به بازسازی استخوان نه تنها به علت شکستگی‌های ناشی از پوکی‌استخوان بلکه به علت ضربه، نقص‌های استخوانی مادرزادی، بیماری‌های اسکلتی و نقص‌های ناشی از خروج تومورها می‌باشد که به علت گسترش روزافزون فناوری، تغییر شیوه زندگی، کم‌تحرکی، نشستن و ایستادن در وضعیت‌های نامناسب می‌تواند تشدید شده و اثرات جانبی زیادی بر سلامت جسمی و روان افراد بگذارد. مهندسی بافت با هدف ترمیم، بهبود و یا جایگزینی عملکرد بافت‌های ناکارآمد و یا ازکارافتاده، رویکرد درمانی نوینی جهت ترمیم ضایعات استخوانی می‌باشد.
در این تحقیق ساخت گرفت استخوانی بر پایه کلاژن/ژلاتین حاوی ذرات سرامیکی با کمک مهندسی بافت و با هدف شبیه‌سازی ساختار و تخلل‌های استخوان طبیعی طراحی می‌شود. محصول حاصل، محصولی استئوکانداکتیو بوده، قابلیت تمایز سلولی به استخوان را افزایش داده و به علت استحکام مکانیکی مناسب، قابلیت به کارگیری جهت ترمیم ضایعات ارتوپدی و دندانی را داشته باشد. این گرفت باید به اشکال مختلف پودر، نوار و داربست تهیه شده و قابلیت بارگذازی را به خوبی دارا باشد. 



خلاصه فناوری:
افزایش میزان تصادفات، چاقی، پیری جمعیت و همچنین ناهنجاری‌های ژنتیکی، همگی به‌عنوان دلایلی برای افزایش آمار ضایعات استخوانی در سراسر جهان در نظر گرفته می‌شوند. پیوندهای استخوانی(اتوگرفت یا آلوگرفت) هر کدام با محدودیت‌هایی مانند: جراحی اضافی، خطر احتمالی انتقال بیماری‌ها، پاسخ ایمنی و دفع پیوند همراه می‌باشند. مهندسی بافت استخوان یک خط‌مشی امیدوارکننده‌ی درمانی است که هدف آن ساخت جایگزین‌های پیوندی متخلخل برای بازسازی نقص‌های استخوانی می‌باشد. هدف از این طرح ساخت گرفت استخوانی سنتزی بر پایه‌ی کلاژن/ ژلاتین حاوی ذرات سرامیکی با کمک مهندسی بافت و جهت ترمیم ضایعات استخوانی می­باشد. ساختار طراحی‌شده می‌تواند به اشکال مختلف در محل ضایعه کارگذاشته‌شده و میزان استخوان‌سازی را افزایش دهد. پیش‌بینی می‌شود که داربست فوق از نظر استحکام مکانیکی و زیست تخریب‌پذیری نسبت به نمونه‌های اتوگرفت و آلوگرفت برتری داشته و همچنین بیمار، عفونت استخوانی به دنبال کارگزاری داربست سنتزی را کمتر تجربه کند.



مسئله اصلی تحقیق:
آسیب‌های استخوانی یکی از شایع‌ترین علت‌های مرگ و میر و ناتوانی در بیماران سالمند می‌باشد؛ که منجر به کاهش در سلامت عمومی و کیفیت زندگی آنها می‌شود. برآورد شده است که در امریکا سالانه دو میلیون نفر از شکستگی استخوانی ناشی از پوکی استخوان رنج می‌برند که این موضوع هزینه‌ای حدود 20 بیلیون دلار را سالانه به جامعه تحمیل می‌کند. نیاز فوری به بازسازی استخوان نه فقط به‌علت شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان بلکه به علت ضربه، نقص‌های استخوانی مادرزادی، بیماری‌های اسکلتی و نقص‌های ناشی از خروج تومورها می‌باشد. سالانه حدود 600 هزار عمل جراحی برای جایگزینی استخوان در امریکا انجام می‌شود که این میزان به 2.2 میلیون در سراسر جهان در سال می‌رسد. بر اساس گزارش‌هاي مركز آمار بهداشت ایران، ۵۰ درصد جمعیت ایران به پوکی و كاهش تراكم استخوان مبتلا هستند؛ همچنین تحقیقات نشان داده است که از هر یک میلیون نفر جمعیت کشور در یک سال تعداد ۱۰ مورد بیمار، مبتلا به سرطان اولیه استخوان می‌گردند. با این حساب تعداد مبتلایان به سرطان استخوان در کشور ما سالیانه حدود ۷۰۰ نفر می‌باشد. متأسفانه درحال‌حاضر از هر دو زن بالای 40 سال و هر سه مرد بالای 40 سال در کشور یکی پوکی استخوان شدید دارد که خود می‌تواند منجر به شکستگی‌های پیش‌بینی نشده و نیاز به استفاده از گرفت‌های استخوانی را ایجاد کند.
نام و نام خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
نفیسه بحیرائی دکتری مهندسی بافت مدیر اجرایی هیئت‌علمی
مصطفی شاهرضایی فوق تخصص ارتوپدی زانو مشاور طرح هیئت‌علمی
پیام زندی دکتری زیست کارآفرینی مشاور طرح شاغل بخش خصوصی
حسین مستاجران کارشناسی ارشد بیومتریال همکار دانشجو


سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی:
دکتر نفیسه بحیرائی،

 مجری تیم تحقیقاتی، مدیرعامل شرکت بافت نوآور پارسیان است که اخیرا به‌عنوان واحد فناور ذیل شرکت‌های تحت‌حمایت پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس تاسیس گردیده است و مشغول فعالیت می‌باشد. وی دانش‌آموخته نمونه مقطع دکتری تخصصی مهندسی بافت از دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده و به عنوان دانشیار مهندسی بافت در دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس مشغول به فعالیت می‌باشد. وی برنده جایزه دکتر کاظمی آشتیانی از بنیاد ملی نخبگان بوده و در زمینه فعالیت‌های پژوهشی و علمی در دانشگاه موفق به اخذ جوایز متعدد دیگر و ثبت اختراعات کشوری گردیده است. از آنجا که زمینه تحقیقاتی ایشان، مهندسی بافت استخوان می‌باشد؛ عمده تمرکز ایشان تحقیق در زمینه ساخت گرفت‌های استخوانی زیست سازگار با قابلیت استخوان‌سازی و ضد میکروبی می‌باشد. مقالات ایشان در
اینجا قابل‌مشاهده است.

دکتر مصطفی شاهرضایی،
یکی از متخصصان برجسته و نامدار در زمینه ارتوپد است که سابقه بسیار درخشان و کارنامه پرباری دارد. این امر باعث شده که در سراسر کشور به فردی سرشناس و مشهور تبدیل شود و بیشتر بیماران، علاقه‌مند به درمان مشکلات خود توسط دکتر شاهرضایی باشند. ایشان به‌عنوان متخصص ارتوپد، در جراحی زانو تجربه و مهارت خاصی دارد و عمل‌های بسیار زیادی را با موفقیت به انجام رسانده است. در سال‌های اخیر علاقمندی خود را در سمت مجری و یا همکار طرح‌های پژوهشی با موضوع ساخت گرفت‌های سنتزی استخوانی معطوف نموده‌اند. وی در حال‌حاضر استاد گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی ارتش بوده و مقالات این عضو هیات ملی در
اینجا قابل مشاهده است.











 
محصول فوق در صورت تجاری‌شدن می‌تواند مرتفع‌کننده نیاز به گرفت استخوانی در آسیب‌های استخوانی باشد و تمامی بیمارستان‌های خصوصی و دولتی می­توانند از نتایج آن استفاده نمایند. نتایج جانبی این طرح قابل استفاده در مراکز دانشگاهی جهت ارتقا علمی دانشجویان و آزمایشگاه‌های تحقیقاتی سلولی و مهندسی بافت و نیز مراکز تهیه و تولید بیومتریال‌های مورد استفاده در مهندسی بافت می‌باشد.
 عمده مزیت‌های فنی این گرفت به شرح زیر می‌باشد:
  • ساده بودن روش ساخت (خشکاندن انجمادی)
  • قابلیت تکرارپذیری و تولید انبوه
  • زیست‌سازگاری و قابلیت چسبندگی سلولی بالا به‌علت حضور کلاژن در ساختار
  • قابلیت ردیابی گرفت با رادیولوژی به‌علت حضور گرانول‌های بیوسرامیکی
  • قابلیت بارگذاری پروتئین‌های زیست‌فعال در گرفت
  • وجود استحکام فشاری بیشتر و بنابراین قابلیت به‌کارگیری محصول در نواحی استخوانی تحت فشار
  • زیست‌فعالی بیشتر نسبت به نمونه‌های غیرسنتزی که خود باعث ایجاد پیوند قوی‌تر با بافت اطراف استخوانی خواهد شد.
این محصول دارای کاربرد وسیع الطیفی در ناهنجاری‌ها و ضایعات استخوانی است و به‌تنهایی یا به‌همراه سلول‌های نمونه‌برداری شده‌ی مغز استخوان در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:
  • پرکننده فضای خالی استخوان
  • درمان نقایص استخوانی ایجاد شده از آسیب‌های ضربه‌ای به استخوان
  • داربست استخوانی جایگزین ضایعات استخوانی ایجاد شده
گرفت استخوانی سنتزی زیست‌سازگار وزیست تخریب‌پذیر برای درمان ضایعات استخوانی
 
  • هزینه اجرای طرح حدود 600 میلیون تومان برآورد می‌شود، که حداکثر 70 درصد این مبلغ تا سقف 300 میلیون تومان، از محل حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی تامین خواهد شد.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
                                                                     
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و باتوجه‌به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).
   
شماره تماس:
021-66531044
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@