Loading...
فرایند ساخت ماده موثره لیدوکائین با حذف حلال تولوئن و جایگزینی با حلال سبز
تاریخ شروع : 1402/06/05
مهلت ارسال : 1402/06/15
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 500میلیون تومان  



فرایند ساخت ماده موثره لیدوکائین با حذف حلال تولوئن و جایگزینی با حلال سبز

ضرورت مسئله:
ماده موثره دارویی لیدوکائین کاربردی‌ترین بی‌حس‌کننده موضعی است که برای تولید فرمولاسیون‌های دارویی مختلف با اشکال ژل، پماد و اسپری توسط شرکت‌های داروسازی متعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد. لذا دستیابی به دانش‌فنی ساخت این ماده، گام ارزشمندی در جهت تسهیل تأمین نیاز شرکت‌های داروسازی مصرف‌کننده این ماده می‌باشد. با توجه به معایب روش‌های رایج گزارش شده برای سنتز این ماده، از قبیل راندمان پایین واکنش‌های سنتز، استفاده از حجم بالای حلال‌های شیمیایی خطرناک در فرایندهای سنتز و خالص‌سازی و همچنین زمانبر بودن فرایندهای سنتز و خالص‌سازی که ضمن افزایش بهای تمام‌شده تولید، به سلامت انسان و محیط‌زیست آسیب می‌رساند، شرکت در نظر دارد به دانش‌فنی سنتز ماده موثره دارویی لیدوکائین به گونه‌ای که از نظر اقتصادی و زیست‌محیطی توجیه‌پذیر باشد، دست یابد.

مشروح مسئله تحقیقاتی:
بر اساس مطالعه مراجع بین‌المللی، مواردی مانند راندمان پایین، زمانبر بودن واکنش‌های سنتز و خالص‌سازی، نیاز به استفاده از حجم زیاد حلال‌های خطرناک مانند تولوئن در فرآیندهای سنتز و خالص‌سازی و به تبع آن بازیافت حلال‌ها، سنتز محصول به شکل بسیار ناخالص و در نتیجه نیاز به خالص‌سازی چند مرحله‌ای و همچنین استفاده از کربن اکتیو برای حذف ناخالصی‌ها از معایب روش رایج گزارش شده برای سنتز لیدوکائین از واکنشگر 2,6- دی متیل آنیلین می‌باشند. از این‌رو سنتز لیدوکائین از واکنشگر 2,6- دی متیل آنیلین با شرایط زیر مورد نظر می‌باشد:
  • حذف استفاده از حلال تولوئن در فرایندهای سنتز و خالص‌سازی و جایگزین کردن آن با حلال‌های دوست‌دار محیط زیست.
  • کاهش میزان حلال مورد نیاز در مراحل واکنش سنتز.
  • کاهش زمان واکنش‌های سنتز و خالص‌سازی.
  • بهینه‌سازی فرایند سنتز شامل بررسی تاثیر پارامترهای مختلف بر راندمان و خلوص محصول تا حصول راندمان بالای 80 درصد و خلوص بیش از 99% و تدوین گزارش مربوطه.
  • بهینه‌سازی فرایند خالص‌سازی با حذف حلال‌های غیر دوست‌دار محیط‌زیست و استفاده از حلال‌های دوست‌دار محیط‌زیست و حذف استفاده از کربن فعال.
  •  بهینه‌سازی فرایندها و سنتز تکرارپذیر نمونه‌ها در بچ‌های آزمایشگاهی 50 گرمی، 100گرمی، 200 گرمی و 500 گرمی تا حصول نمونه‌های مورد تأیید بر اساس آزمون‌های فارماکوپه USP 44.
  • شناسایی نمونه‌های سنتز شده با استفاده از روش‌های نقطه ذوب، TLC ،HPLC ،GC ،NMR ،FTIR و تفسیر نتایج.
  • سنتز تکرارپذیر سه بچ یک کیلوگرمی با استفاده از شرایط بهینه، آنالیز نمونه‌های سنتز شده بر اساس فارماکوپه USP 44 و اخذ تأییدیه آنالیز معتبر برای سه بچ آزمایشگاهی یک کیلوگرمی از ماده سنتز شده مطابق با آزومون مونوگراف فارماکوپه دارویی USP 44 از آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو.
این شرکت، یک شرکت تولیدی تحقیقاتی دانش‌بنیان در زمینه ایجاد دانش‌فنی ساخت و تولید مواد موثره دارویی مورد نیاز صنعت داروسازی کشور می‌باشد که تولید و عرضه محصولات با کیفیت مطابق استانداردهای جهانی را وظیفه اصلی خود در جهت خدمت به سلامت جامعه می‌داند. از این‌رو، ضمن به‌کارگیری روش‌های تولید مقرون‌به‌صرفه از نظر اقتصادی، توجه ویژه‌ای به به‌کارگیری روش‌های سنتز کم‌خطر و با حداقل آلایندگی زیست‌محیطی در جهت توسعه سبد محصولات خود دارد. این شرکت در نظر دارد به دانش‌فنی ساخت و سنتز ماده موثره دارویی لیدوکائین با ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی منطبق با فارماکوپه USP 44 دست یابد؛ به گونه‌ای که فرایند مذکور ضمن مقرون‌به‌صرفه بودن از نظر اقتصادی، با به‌کارگیری حلال‌های کم‌خطر و دوست‌دار محیط‌زیست، آلایندگی زیست‌محیطی و آسیب به سلامت انسان را به حداقل برساند. در این مسیر ابتدا بایستی سنتز، شناسایی و خالص‌سازی ماده دارویی در مقیاس آزمایشگاهی با موفقیت انجام پذیرد و شرایط بهینه سنتز حاصل شود تا شرکت بتواند در گام‌های بعدی برای تولید ماده در مقیاس نیمه‌صنعتی و سپس صنعتی اقدام نماید.
  • تأمین مواد اولیه، امکانات و تجهیزات لازم جهت سنتز و آنالیز
  •  طراحی آزمایش و انجام فرآیند در فاز آزمایشگاهی
  • بهینه‌سازی و اثبات تکرارپذیری فرآیند سنتز
  • طراحی آزمایش و بهینه‌سازی در مقیاس یک کیلوگرم
  • آنالیز نمونه‌های سنتزشده و بررسی کیفیت آن‌ها بر اساس مونوگراف لیدوکائین در فارماکوپه USP 44
  • ارائه تأییدیه آنالیز آزمایشگاه مورد تأیید و همکار سازمان غذا و دارو برای نمونه‌های سنتز شده
  • تهیه مستندات، تدوین و ارائه گزارش عملیاتی اجرای پروژه
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق:
1- بررسی آزمایشگاهی فرایند سنتز، شناسایی و خالص‌سازی ماده موثره دارویی لیدوکائین از حدواسط n-2  بدون استفاده از حلال تولوئن و جایگزین کردن حلال تولوئن با حلال‌های دوست‌دار محیطزیست طی انجام بچ‌های سنتزی آزمایشگاهی 50 گرمی، 100 گرمی و 200 گرمی.
2- بهینه‌سازی روش سنتز و آنالیز نمونه‌ها تا رسیدن به سنتز تکرارپذیر نمونه‌های دارویی با خلوص بالای 99 درصد و راندمان مطلوب (بالای 80 درصد) تا حصول بچ‌های سنتزی 500 گرمی و یک کیلوگرمی.
3- سنتز تکرارپذیر سه بچ آزمایشگاهی یک کیلوگرمی از ماده موثره دارویی لیدوکائین با خلوص بالای 99 درصد و راندمان مطلوب (بالای 80 درصد) در شرایط بهینه به گونه‌ای که ماده سنتزشده آزمون‌های مطابق با مونوگراف این ماده در فارماکوپه USP 44 را به خوبی بگذراند.
4- انجام و گزارش نتایج مربوط به شناسایی ماده موثره دارویی لیدوکائین سنتزشده با استفاده از آزمون‌های XRD ،NMR ،GC-MASS ،HPLC ،TLC ،FTIR و نقطه ذوب و انطباق نتایج آنالیز با نتایج آنالیز نمونه مرجع.
5- ارائه تأییدیه آنالیز صادر شده برای آنالیز سه بچ از نمونه‌های لیدوکائین سنتز شده مطابق مونوگراف این ماده در فارماکوپه USP 44 به نام شرکت توسط آزمایشگاه مورد تأیید و همکار سازمان غذا و دارو. این تأییدیه‌ها برای اقدام برای اخذ پروانه ساخت محصول مورد نیاز می‌باشد.
6- تدوین و ارائه گزارش عملیاتی اجرای پروژه شامل فرایندهای سنتزی انجام شده اعم از نوع و میزان مواد استفاده شده، زمان واکنش‌ها، نحوه اجرای فرایندها، راندمان واکنش‌ها، نتایج مربوط به کنترل خلوص نمونه، روش بهینه، پارامترهای کلیدی موثر بر فرایند، بایدها و نبایدهای اجرایی، دستورالعمل سنتز و کنترل در شرایط بهینه، نتایج مربوط به آنالیزهای انجام شده و تفسیر آن‌ها.

گلوگاه‌های احتمالی:
  • طراحی واکنش سنتز و خالص‌سازی به گونه‌ای که در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه‌صنعتی قابل اجرا باشد.
  • جایگزین کردن حلال تولوئن با حلال‌های دوست‌دار محیط‌زیست
  • به حداقل رساندن میزان محصولات جانبی در فرایند سنتز و یا استخراج محصولات جانبی
  • کنترل خلوص نمونه‌های سنتزی تا حصول نمونه لیدوکائین دارویی با آنالیز منطبق بر فارماکوپه USP 44
الزامات تحقیق:
1-تیم متخصص در زمینه طراحی و انجام واکنش‌های سنتز و آنالیز مواد شیمیایی آلی (مواد موثره دارویی) با توانایی عیب‌یابی فرایندهای سنتز، بهینه‌سازی و اجرا در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه‌صنعتی
2-آزمایشگاه تحقیقاتی مجهز به تجهیزات سنتز و شناسایی مواد شیمیایی آلی
3-دسترسی به تجهیزات آزمایشگاهی جهت سنتز مانند ست بالن-حمام کنترل دما- کندانسور، روتاری اواپوریتور (تقطیر در خلا)، سیستم فیلتراسیون، آون و...
4-دسترسی به دستگاه‌های XRD ،NMR ،GC-MASS ، HPLC،TLC ،FTIR و نقطه ذوب جهت آزمون نمونه‌ها
5-دسترسی به آزمایشگاه کنترل میکروبی و شیمیایی همکار سازمان غذا و دارو جهت آنالیز و صدور برگه آنالیز نمونه‌های سنتز شده

 
معیارهای ارزیابی و انتخاب مجری
  • تیم متخصص رشته شیمی آلی دارای تجربه در سنتز، آنالیز و شناسایی مواد آلی دارویی در مقیاس آزمایشگاهی، نیمه‌صنعتی و صنعتی
  • توانایی سنتز، شناسایی، خالص‌سازی، عیب‌یابی فرایند سنتز ماده موثره دارویی لیدوکائین و توانایی اجرای عملیات در مقایس نیمه‌صنعتی
  • بهره‌مندی از آزمایشگاه تحقیقاتی مجهز به تجهیزات سنتز و شناسایی مواد شیمیایی آلی دارویی
  • مالکیت معنوی: مجری در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و متقاضی در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: با توجه به مدل کسب‌وکار شرکت متقاضی، منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری تماماً متعلق به شرکت متقاضی بوده و مجری صرفاً حق‌الزحمه اجرای پروژه تحقیقاتی را دریافت خواهد کرد.
شماره تماس:
021-88486852
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@