Loading...
طراحی و بیان پروتئین A نوترکیب مولتی‌مری و ارزیابی قابلیت آن در تخلیص آنتی‌بادی‌های کلاس IgG
تاریخ شروع : 1402/12/20
مهلت ارسال : 1403/01/15
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 500 میلیون تومان



طراحی و بیان پروتئین A نوترکیب مولتی‌مری و ارزیابی قابلیت آن در تخلیص آنتی‌بادی‌های کلاس IgG

ضرورت مسئله
در تخلیص آنتی‌­بادی­‌ها از رزین‌­های مختلفی استفاده می‌­شود که از جمله آن می‌­توان به AF-rProtein A HC-650F، KanCap A، MabSelect Sure و MabSelect Sure LX اشاره نمود. در طی فرآیند کروماتوگرافی، عموماً شستشوی این نوع رزین­‌ها تحت شرایط اسیدی یا قلیایی قوی انجام می­‌شود. مطالعات نشان داده است که با تکرار این چرخه در طول زمان، مقدار قابل توجهی از ظرفیت اتصال ماتریکس به لیگاند پروتئینی کاهش می‌­یابد که می­‌تواند هزینه فرآیند تخلیص را بسیار افزایش دهد؛ بنابراین بایستی شرایطی ایجاد گردد که لیگاند پروتئین A برای مدت زمان بیشتری به ماتریکس جامد متصل باقی بماند. با ارزیابی عملکرد رزین MabSelect SuRe LX  (رزین پروتئین A مقاوم به قلیا) که برای جداسازی آنتی‌بادی‌های مونوکلونال عموماً در بیش از 100 سیکل تخلیص استفاده می‌­شود، ظرفیت اتصال پویا حفظ شده و بازده تخلیص در طول پالایش و تراکم لیگاند نیز بدون تغییر باقی می­‌ماند. بعلاوه، میزان پروتئین A جدا­شده از ستون و ناخالصی­‌های پروتئینی سلول میزبان نیز تقریباً ثابت می­‌ماند. مطالعات بیشتر با استفاده از غلظت‌های بالاتر هیدروکسید سدیم نیز نتایج قابل قبولی را نشان داده است. این داده­‌ها نشان می­‌دهد که رزین MabSelect SuRe LX را می‌توان بارها و بارها در طول فرآیند تخلیص در شرکت­‌های تولیدی استفاده نمود. این مطالعات نشان می‌دهد که پروتئین A به کار رفته در رزین MabSelect SuRe LX بسیار پایدار است و در برابر شستشوهای مکرر، به‌طور مؤثری مقاومت می­‌کند. با توجه به نیاز شرکت­‌های تولیدکننده آنتی­‌بادی­‌های مونوکلونال درمانی و نیز شرکت­‌های فعال در زمینه محصولات پلاسمایی به استفاده از رزین فوق و با عنایت به قیمت بالای نمونه وارداتی آن و مدت زمان طولانی از زمان ثبت سفارش تا دریافت رزین سفارش داده شده، به نظر می‌­رسد که تولید آن در داخل کشور علاوه بر صرفه جویی زیاد ارزی، می­‌تواند برای شرکت تولیدکننده آن سود مناسبی نیز داشته باشد.

 
مشروح مسئله تحقیقاتی
پروتئین A باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به واسطه توانایی در برقراری پیوند با طیف وسیعی از ‌‌IgG‌ها از گونه‌­های مختلف پستانداران، یکی از شناخته شده‌­ترین پروتئین­‌های دیواره سلولی در باکتری‌­های گرم مثبت است و به همین واسطه به عنوان ابزاری در تشخیص و تخلیص آنتی­‌بادی­‌ها کاربرد گسترده‌ای پیدا کرده و به یکی از پرکاربردترین سیستم‌­های تخلیص تمایلی تبدیل شده است. در تخلیص آنتی­‌بادی‌­ها از رزین­‌های مختلفی استفاده می‌شود که از آن جمله می‌توان به AF-rProtein A HC-650F، KanCap A، MabSelect Sure و MabSelect Sure LX اشاره نمود.

 
نام تجاری کارخانه سازنده
MabSelect SuRe GE Healthcare
ToyoScreen AF-rProtein A HC-650F Tosoh
MabSpeed rP202 Mitsubishi Chemical Corporation
KanCap Pre-packaged Column Kaneka
Amsphere A3 JSR Life Sciences
MiniChrom Column Eshmuno A Merck Millipore
 
با تولید نسل جدید آنتی‌­بادی‌­ها (آنتی­‌بادی­‌های مونوکلونال)، می‌توان در درمان بیماری‌ها گام‌های مؤثری برداشت. از این جهت، در صنعت داروسازی نیاز به انواع رزین­‌های کروماتوگرافی مناسب، جهت تخلیص این مولکول‌های درمانی روز­به‌­روز بیشتر احساس می‌­شود. با توجه به عدم تولید داخلی این رزین­‌ها و با در نظر گرفتن تحریم­‌های موجود، به نظر می‌رسد که تولید نمونه داخلی آن‌ها می‌تواند نقش به‌سزایی در کاهش هزینه­‌ها در تولید و تخلیص آنتی‌­بادی‌­ها داشته باشد.
در ارزیابی عملکرد رزین MabSelect SuRe LX مشخص گردیده است که تمیزکردن در محل (CIP) آن با هیدروکسید سدیم علاوه بر حفظ ظرفیت اتصال پویا و بازده تخلیص در طی پالایش، باعث عدم تغییر تراکم لیگاند شده و میزان پروتئین A جداشده از ستون و میزان ناخالصی­‌های پروتئینی ناشی از سلول میزبان نیز تقریباً ثابت می‌ماند. مطالعات بیشتر با استفاده از غلظت­‌های بالاتر هیدروکسید سدیم نیز نتایج قابل قبولی را نشان داده است. این داده‌­ها نشان می‌­دهد که این رزین را م‌ی­توان بارها و بارها در طول فرآیند تخلیص استفاده نمود. مطالعه‌ای که بر روی طول عمر رزین‌­های مورد استفاده در تخلیص آنتی‌بادی‌ها انجام شده نشان می‌دهد که در استفاده از رزین MabSelect SuRe LX، ظرفیت اتصال پویا و همچنین بازده ستون در بالاتر از 100 سیکل تخلیص پایدار باقی می‌­ماند. نکته قابل توجه این است که مقدار پروتئین A جداشده از بستر و پروتئین‌های سلول میزبان در تمام این 100 سیکل بسیار کم بوده که نشان‌دهنده اتصال بسیار پایدار پروتئین A به این رزین است که در برابر شستشوهای مکرر با هیدروکسید سدیم، به‌عنوان عامل تمیز­کننده در فرایندCIP، به‌طور مؤثری مقاومت می‌­کند. مطالعه سنجش پایداری قلیایی نیز نشان داده است که ظرفیت اتصال پویای رزین MabSelect SuRe LX در 300 سیکل با استفاده از هیدروکسید سدیم نسبتاً پایدار است.
درباره شرکت متقاضی
این شرکت دانش‌بنیان در زمینه تحقیق و توسعه دانش‌ فنی، تولید و فروش محصولات بیولوژیکی و شیمیایی با منشاء بیولوژیک فعالیت می­‌نماید. در کنار این فعالیت­‌ها، با توجه به فقدان تولید­کننده داخلی در خصوص تولید موفق و کارآمد رزین‌­های کروماتوگرافی تمایلی (Affinity) بر پایه پروتئین­‌های نوترکیب و با در نظر گرفتن تحریم­‌های موجود، این شرکت در نظر دارد با تولید نمونه داخلی رزین تمایلی بر پایه پروتئین A، نقشی در کاهش هزینه‌­های تولید و تخلیص پروتئین­‌های نوترکیب از جمله آنتی­‌بادی­‌ها در شرکت­‌های دارویی داشته باشد.
گام‌های تحقیق
  • طراحی سازه با روش‌­های بیوانفورماتیکی
  • سنتز سازه بیانی
  • تأمین مواد اولیه مورد نیاز و تجهیزات لازم
  • بیان پروتئین نوترکیب در فاز آزمایشگاهی و بهینه‌­سازی آن
  • تخلیص Protein A در فاز آزمایشگاهی و بهینه­‌سازی آن
  • بیان و تخلیص پروتئین نوترکیب در فاز پایلوت و بهینه‌­سازی فرآیندها
  • کونژوگاسیون پروتئین نوترکیب تخلیص‌شده به رزین
  • ارزیابی رزین تولید­شده
  • ارزیابی کلیه فرآیندها به صورت سه بار تکرار
  • دریافت تأییدیه از شرکت‌های مایل به تست رزین طراحی شده
  • تهیه مستندات، ارائه گزارش نهایی
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
  • بیان پروتئین A به میزان حداقل g/L2
  • خلوص بالای پروتئین A تولید­شده (خلوص بالای 90%)
  • بیان پروتئین بایستی به صورت محلول و نه inclusion body باشد.
  • میزان ریکاوری اتصال پروتئین A به رزین آگارز فعال شده بالای 80% باشد.
  • مقاومت پروتئین نوترکیب تخلیص‌شده و متصل‌شده به رزین به اسید و قلیا در طی ران‌های متوالی (حداقل 15 سیکل) باشد.
  • میزان ریکاوری (درجه خلوص) آنتی­بادی یا Fc-fusion هدف از ستون طراحی‌شده بالای 85% باشد.
  • قابلیت قیاس رزین تولیدشده از نظر ویژگی­های زیر با رزین Mabselect sure LX تجاری ساخت شرکت Cytiva:
معیار محدوده پذیرش
ماتریکس آگارز
قابلیت اتصال دینامیک (DBC) حدوداً mg/ml resin60
محدوده pH فعالیت 12-3
پایداری شیمیایی پایدار در بافرهای آبی مورد استفاده در کروماتوگرافی برپایه پروتئین A
الزامات تحقیق
  • طراحی ساختار پروتئین A بایستی مشابه با فرم تجاری MabSellect Sure LX باشد به نحوی‌که مقاومت به فرایند CIP در شرایط NaOH غلیظ و استفاده از اسید طبق مشخصات ذکرشده در قسمت‌های بعدی را داشته باشد.
  • استفاده از تگ جهت تخلیص پروتئین بلامانع است تا تخلیص پروتئین A مقرون به صرفه باشد. ترجیحاً تگ هیستیدینی استفاده شود. البته پس از انجام بررسی‌های بیوانفورماتیکی، کمترین اثر را بر اتصال پروتئین A به رزین و مولکول آنتی­بادی داشته باشد.
  • ارائه گزارش عملیاتی اجرای پروژه شامل کلیه فرآیندهای انجام‌شده اعم از نوع و میزان مواد استفاده شده، زمان انجام مراحل، نحوه اجرای فرآیندها و راندمان آ‌ن‌ها، نتایج مربوط به کنترل خلوص پروتئین، روش‌های بهینه‌سازی، پارامترهای کلیدی موثر بر فرآیند، بایدها و نبایدهای اجرایی، تمامی دستورالعمل‌ها در شرایط بهینه، نتایج مربوط به آنالیزهای انجام شده و تفسیر آن‌ها
معیارهای ارزیابی و انتخاب مجری
  • سابقه فعالیت در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی معتبر
  • تیم متخصص در زمینه رشته­‌های بیوتکنولوژی پزشکی/میکروبی، مهندسی ژنتیک، شیمی در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه‌­صنعتی
  • آزمایشگاه تحقیقاتی مجهز به تجهیزات مورد تأیید شرکت
  • قابلیت انجام کار تیمی و مشارکتی و مدیریت زمان
  • دارا بودن امکانات و تجهیزات مورد­نیاز جهت انجام پروژه
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مجری در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و متقاضی در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: با توجه به مدل کسب‌وکار شرکت متقاضی، منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری تماماً متعلق به شرکت متقاضی بوده و مجری صرفاً حق‌الزحمه اجرای پروژه تحقیقاتی را دریافت خواهد کرد.
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@