Loading...
شمارش مکانیزه لارو ماهی و میگو
تاریخ شروع : 1402/05/01
مهلت ارسال : 1402/05/30
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 500میلیون تومان



شمارش مکانیزه لارو ماهی و میگو

خلاصه فناوری:
در این محصول لاروها در یک سطل استاندارد قرار می‌گیرند. در بالای سطل، دوربین‌ها و سنسورهایی نصب شده‌اند که به صورت مستمر تصاویری از داخل سطل می‌گیرند. تصاویر با استفاده از شبکه عصبی توسعه داده شده، پردازش شده و تعداد و توزیع سایز پست لاروها اندازه‌گیری می‌شود. با توجه به تفاوت سایز و رنگ لارو در سایزهای مختلف دستگاه باید تفکیک مناسبی قائل شود. همچنین ذرات غذای جامانده یا آلودگی باید از پست‌لاروها جدا شده و در اندازه‌گیری شمارش نگردد.

ضرورت مسئله:
با عدم دقت در شمارش لارو تمام محاسبات در مرحله پرورش همچون غذادهی، کنترل بیماری‌ها، زنده‌مانی، ضریب تبدیل غذایی و ... اشتباه می‌شود که خساراتی را به مزرعه و مزرعه‌دار می‌زند. در این طرح با افزایش دقت شمارش لارو هم موجب شفافیت درآمدی مراکز تکثیر شده و هم موجب مدیریت مناسب‌تر مزرعه‌دار در طول دوره پروش می‌گردد.

مسئله اصلی تحقیق :
مهم‌‎ترین مسئله در این کار دقت شمارش لاروها است. در فرایند کنونی در یک پیمانه‌ نمونه تعداد لاروها به صورت چشمی شمارش می‌گردد. سپس با مقایسه حجم کل تانک تعداد لاروها تخمین زده می‌شود. در این صورت تعداد لاروها با دقت پایینی اندازه‌گیری می‌گردد. همچنین غذاهای مانده و یا لاروهای مرده نیز در محاسبات وارد می‌شوند. عدم دقت در شمارش لارو در وهله اول موجب ضرر و زیان مرکز تکثیر و پرورش می‌گردد و پس از آن با توجه به اطلاعات اشتباه از تعداد لارو موجب کاهش کیفیت پرورش و مصرف نادرست غذا می‌گردد. در مراکز تکثیر پیشرفته این فرایند به صورت اتوماتیک و بدون دخالت انسان انجام می‌گیرد. با کمک پردازش تصاویر پست‌لاروها، می‌توان آن‌ها را شمارش نمود و اطلاعات کیفی و سایز آن را نیز کشف کرد.  با این وجود به دلیل مواردی همچون اثر سایه لاروها و آلاینده‌های موجود در آب، دقت تجهیز با اختلال مواجه خواهد بود که برای حل این موضوع از تکنیک‌های شبکه عصبی و هوش مصنوعی استفاده می‌گردد. با استفاده از این تجهیزات پس از مرحله بسته‌بندی در کنار بسته لارو، اطلاعاتی همچون تعداد لارو، توزیع سایز و کیفیت آن نیز به مرکز پرورش داده می‌شود که در فرایند پرورش بسیار مهم است.
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
اسداله کلانتریان دکتری نانوالکترونیک/استنفورد مجری هیئت‌علمی پژوهشکده جامع علوم و فناوری‌های همگرا دانشگاه صنعتی شریف
سید علی حسینی دکتری نانوفناوری/دانشگاه صنعتی شریف همکار بخش خصوصی
پویا نصرت خواه دکتر نانوفناوری/دانشگاه شریف همکار بخش خصوصی



سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی:
تیم مجری تاکنون پروژه‌های متنوعی در حوزه کشاورزی و آبزی‌پروری انجام داده است که می‌توان به ساخت ماژول‌های حسگری پایش شرایط گلخانه، کیفیت آب مزارع آبزی‌پروری و ... اشاره کرد. این تیم در حوزه‌های نرم‌افزاری، سخت‌افزاری و ادوات مکانیکی تجربیات مناسبی برای توسعه محصولات جدید دارد.

 
  • افزایش دقت شمارش
  • شناسنامه‌دار کردن لارو تولیدی
  • عدم دخالت انسان و استرس‌های محیطی
  • شمارش و بسته‌بندی لارو در مراکز تکثیر لارو ماهی و میگو
  • ساخت دستگاه بر مبنای دستگاه XperCount و با قابلیت بسته‌بندی خودکار
  • طراحی الگوریتم پردازش تصویر و ساخت دستگاه بر مبنای آن با قابلیت شمارش نمونه‌های لارو و پست لارو با دقتی بیش از 90 درصد
  • هزینه اجرای طرح حدود 600 میلیون تومان برآورد می‌شود که حداکثر 50 درصد این مبلغ تا سقف 500 میلیون تومان، از محل حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی تامین خواهد شد.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و باتوجه‌به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).
شماره تماس:
09025555482
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@