Loading...
ساخت پرایمر با خاصیت چسبندگی برای الاستومرهای سیلیکونی قابل پخت با حرارت با کمک بهینه‌سازی آماری
تاریخ شروع : 1403/03/01
مهلت ارسال : 1403/05/02
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 900 میلیون تومان



ساخت پرایمر با خاصیت چسبندگی برای الاستومرهای سیلیکونی قابل پخت با حرارت با کمک بهینه‌سازی آماری

خلاصه فناوری
هر ماده لاستیکی متشکل از مولکول­‌های شبه زنجیر یا پلیمرها که قابلیت بازیابی مجدد شکل اولیه خود پس از کشیده شدن را داشته باشد، الاستومر نامیده می‌شود. نام الاستومرها از پلیمر الاستیک گرفته شده است. ساده­ترین نوع الاستومرها تنها حاوی کربن، هیدروژن،‌ نیتروژن و اکسیژن می‌­باشد (الاستومرهای هیدروکربن). این الاستومرها نسبت به نفت،‌ مواد شیمیایی و تشعشعات UV آسیب پذیر هستند. جایگزینی سیلیکون ثبات بیشتری برای پلیمرهای مصنوعی ایجاد می­‌کند. زنجیره­ اصلی لاستیک سیلیکون به صورت خطی با وزن مولکولی بالا است که به طور یک در میان از سیلسیم(Si)  و اکسیژن (O) تشکیل شده و فاقد کربن است. لاستیک­‌های سیلیکونی بر خلاف لاستیک­‌های آلی مجموعه‌­ای از خواص معدنی و آلی را دارند. قدرت پیوند Si-O (kcal/mol 106) نسبت به پیوند C-C (kcal/mol 9/84) بالاتر است. مواد سیلیکونی خواص فوق­العاده و چسبندگی داخلی خوبی دارند اما به طور ذاتی چسبندگی خوبی با زیر سطح ندارند که در این زمینه باید تقویت و اصلاح شوند.
هدف این طرح، ساخت پرایمر با خاصیت چسبندگی برای الاستومرهای سیلیکونی قابل پخت با حرارت به کمک بهینه­‌سازی آماری است. 10 ماده اولیه شیمیایی و 3 نانوذره مختلف برای ساخت این پرایمر مورد بررسی قرار می‌­گیرد. میزان چسبندگی سیلیکون به سطح میله نگهدارنده به تنهایی کمتر از 50 کیلوپاسکال است. پیش­بینی می­‌شود با کمک پرایمر بهینه شده، میزان چسبندگی سیلیکون پخت شده در دمای بالا (HTV) به سطح زیرین حدود 500 کیلوپاسکال ­گردد که 20 درصد بیشتر از محصولات مشابه بازار می‌باشد. هدف اصلی ساخت این محصول استفاده در صنعت برق و مقره‌­های کامپوزیتی می‌­باشد.


ضرورت مسئله
با توجه به ورود گرد و غبار به داخل کشور نوع مقره انتخابی در محیط‌­های حساس باید دارای خواص زیر باشد:
  • دارای سطح آب­گریز
  • مقاوم در مقابل ترک­خوردگی و سایش؛
  • مقاوم به هوازدگی و پرتو فرابنفش؛
  • مقاومت در مقابل مواد شیمیایی محیطی و همچنین تخریب فیزیکی توسط رطوبت؛
  • دارای مقاومت حجمی مناسب؛
  • مقاومت در مقابل گاز ازون؛
  • نیاز اندک به شستشو پس از نصب؛
در میان تمامی الاستومرهایی که امکان ساخت مقره دارند، فقط الاستومر سیلیکونی تمامی خواص بالا را دارد بنابراین نیاز روز افزون ساخت مقره­‌های HTV آب­گریز در داخل کشور وجود دارد و استفاده از پرایمرهای چسبی به عنوان عامل چسبنده سیلیکون به سطح فایبرگلس (میله نگهدارنده مقره برق) رونق پیدا کرده است ولی به دلیل تحریم‌­ها ورود این پرایمر با مشکلاتی همراه می­‌باشد و قیمتی بیشتر از سطح جهانی دارد. بنابراین با انجام این پژوهش، امکان ساخت و دسترسی آسان‌­تر با قیمت مناسب‌­تر به این پرایمر برای کشور امکان پذیر خواهد بود.

مسئله اصلی تحقیق

 در شرایط عادی، مولکول‌­های بلندی که مواد الاستومری را تشکیل داده‌­اند، به شکل نامنظم در هم پیچیده شده‌­اند. در اثر اعمال نیرو، اگرچه مولکو‌ل­‌ها در جهت نیرو کشیده می­‌شوند، اما با حذف نیرو، مولکول­‌ها مجدد به شکل اولیه خود بازآرایی می­‌شوند. ضریب پواسون آن‌ها به ۰٫۵ بسیار نزدیک است، بنابراین می‌توان آن‌ها را تراکم‌ناپذیر فرض کرد. الاستومرها به دو دسته تقسیم می‌شوند: ترموست و ترموپلاستیک. تقسیم‌­بندی دیگر الاستومرها بر مبنای: طبیعی (مانند کائوچوی طبیعی) و مصنوعی (مانند پلی استایرن بوتادین رابر (SBR)، پلی بوتادین رابر (PBR)، پلی ­اورتان دی ایزوسیانات و سیلیکون رابر) بودن آن‌­ها است.
از الاستومرهای پرکابرد قدیمی می­توان به پلی ایزوپرن اشاره نمود که پلیمر سازنده لاستیک طبیعی بوده و درواقع همان لاتکس شیره درختان مختلف به خصوص درخت هوها می‌­باشد. لاستیک طبیعی همچنان یک پلیمر مهم با کاربرد صنعتی می­‌باشد، اما آن را با انواع مختلف لاستیک­‌های سنتزی مانند استایرن-بوتاداین و بوتاداین که از محصولات جانبی پتروشیمی حاصل می­‌شوند، ترکیب می‌کنند. آن­‌ها نسبت به نفت،‌ مواد شیمیایی و تشعشعات
UV آسیب‌پذیر هستند. پر کردن الاستومر با کربن سیاه (دوده) به حفاظت در مقابل UV کمک می­کند. جایگزینی برخی از هیدروژن‌­ها با کلر یا فلور،‌ باعث ثبات شیمیایی بیشتری می‌­شود. جایگزینی سیلیکون ثبات بیشتری ایجاد می­‌کند. لاستیک سیلیکون به اختصار SR یا پلی‌سیلوکسان نامیده می­‌شود و پلیمری قابل انعطاف است. این الاستومرها مخلوطی از پلیمرهای کانی و آلی هستند که از بسپارش حلقه باز انواع سیلان‌ها و سیلوکسان‌ها به دست می‌آیند. با وجود بالا بودن قیمت به دلیل مقاومت به گرما و شرایط سخت محیطی، مصرف این نوع الاستومرها در صنعت قابل توجه است. الاستومرها برای ایجاد چسبش، مناسب هستند ولی هر یک از آن‌­ها محدودیت­‌های خاص خود را دارند بنابراین برخی از محققین به دنبال رفع مشکلات الاستومرها برآمده‌­اند. برای افزایش چسبندگی به سطح الاستومرها می­‌توان از تغییرات مکانیکی روی سطح، افزایش چسبندگی­ قطبی یا شیمیایی به سطح و از مواد تقویت‌کننده چسبندگی مانند آلکوکسی، اپوکساید، اکریلویل، الکنیل و یا سیلیکون هیدروژنی (SiH) استفاده کرد. برخی از محققان نیز با استفاده از نانوذرات و تقویت پیوستگی میزان چسبندگی را افزایش دادند. در این پژوهش علاوه بر چسبندگی، میزان پیوستگی هم بهینه می­‌گردد تا پرایمر ساخته شده در شرایط سخت محیطی دوام بیشتری داشته باشد.
  
 درباره تیم پژوهشی
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
رضا احمدی دکتری آمار و احتمالات کاربردی مجری عضو هیات‌علمی/دانشگاه علم و صنعت
نیما حق­شناس دکتری نانو فناوری همکار شاغل بخش خصوصی
زینب عسکری اردستانی دکتری علوم آزمایشاهی مجری عضو هیات‌علمی/دانشگاه علوم پزشکی تهران
گلناز پرهیزکار دکتری شیمی آلی همکار شاغل بخش خصوصی

 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر رضا احمدی، عضو هیات‌علمی و استادیار دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت می‌باشد. دارای 30 عنوان مقاله در زمینه­های مدل‌بندی تصادفی در قابلیت اعتماد، بهینه‌سازی نگهداری و مدل‌­بندی فرسودگی و سنی می­‌باشد. از جمله افتخارات ایشان کسب رتبه یک تیمی در چهارمین مسابقه ملی آمار-۱۳۸۲، کسب رتبه اول دانشجویی در مقطع کارشناسی دانشگاه اصفهان ۱۳۸۲، کسب رتبه اول دانشجویی در مقطع کارشناسی­ ارشد، دانشگاه اصفهان ۱۳۸۴ و اخذ بورس تحصیلی دکترا، دانشکده مهندسی و علوم ریاضی، دانشگاه سیتی لندن، انگلستان ۱۳۸۹-۱۳۸۵ می­‌توان نام برد.
دکتر نیما حق­شناس، دارای مدرک دکتری نانو فناوری از دانشگاه تهران، رتبه برتر کنکور سراسری (145)، رتبه اول دوره کارشناسی، رتبه برتر آزمون دکتری (2)، دارای مقالات علمی بین­المللی (مجلات nature) و داخلی، طلای مسابقات اختراعات سوئیس، مؤسس دو شرکت دانش­بنیان و یک شرکت فناور می­‌باشد. ایشان به عنوان محقق در زمینه­ نانو فناوری با بخش­‌های مختلف ستاد فناوری نانو و میکرو همکاری دارد.
 دکتر زینب عسکری اردستانی: عضو هیات‌علمی و استادیار دانشکده بهداشت علوم پزشکی تهران می‌باشد. دارای 10 عنوان مقاله در زمینه­های شیمی و علوم زیستی می‌­باشد. ایشان دکتری علوم آزمایشگاهی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه 1 کنکور دکتری و مؤسس دو شرکت دانش‌­بنیان می‌­باشد.
   
مزایا
  • قیمت مناسب
  • در دسترس بودن
  • افزایش حداقل 20 درصدی در میزان چسبندگی نسبت به محصولات متداول بازار به دلیل افزایش میزان پیوستگی
  • قابلیت ارائه در درصدهای جامد مختلف
  • استفاده از مواد داخلی و عدم وابستگی به تحریم
کاربرد
 این پرایمر قابلیت استفاده در صنایع:
1- برق و الکترونیک
2- خودروسازی                                                                                                     
3- صنایع غذایی
4- صنایع پلاستیک
را دارد. هدف اولیه این پژوهش مقره­‌های کامپوزیتی و صنعت برق می‌­باشد.  
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
محصول نهایی دارای ویژگی­‌های زیر می‌­باشد.
  • محصول به صورت مایع و آماده به مصرف می‌­باشد.
  • قابلیت اعمال با اسپری، غلتک و قلمو را دارد.
  • قابلیت اتصال به سطح FRP را دارد.
  • قابلیت اتصال به سیلیکون HTV را دارد.
  • غیر قابل نفوذ نسبت به آب مطابق با استانداردهای IEC62217 و IEC61109 می‌­باشد.
  • چگالی پرایمر حدود 8/0 گرم بر سانتی­متر مربع خواهد بود.
  • میزان ویسکوزیته بین 2000 الی 3000 سانتی­پواز خواهد بود.
  • میزان چسبش نهایی حداقل 500 کیلو پاسکال می­باشد که 20 درصد نسبت به محصولات مشابه بالاتر است.
هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 900 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه‌ به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل ‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@