Loading...
ساخت عدسی با فاصله کانونی تنظیم‌پذیر برای استفاده در کاربردهای پزشکی مانند آندوسکوپی یا اصلاح پیرچشمی
تاریخ شروع : 1403/03/20
مهلت ارسال : 1403/03/09
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 800 میلیون تومان



ساخت عدسی با فاصله کانونی تنظیم‌پذیر برای استفاده در کاربردهای پزشکی مانند آندوسکوپی یا اصلاح پیرچشمی

خلاصه فناوری
تنظیم‌­پذیری یک عدسی به معنای توانایی آن بر تغییر فاصله کانونی خود می‌­باشد. رایج‌­ترین مثالی که می­توان بیان نمود، عدسی دوربین‌­های عکاسی حرفه­‌ای هستند که با اعمال تغییرات مکانیکی می­‌توانند به نقطه­‌ای متمرکز شده و به مقادیر مختلفی از بزرگ­نمایی در تصویر دست یابند. در عین رایج بودن و دقت این نوع از عدسی­‌ها ایراد بزرگی که به آ­ن­‌ها وارد است، نیاز به تغییرات مکانیکی برای تغییر فاصله کانونی است که منجر به حجیم شدن آن‌­ها می‌­شود. نسل جدید عدسی­‌های تنظیم­‌پذیر درصدد رفع این مشکل و تغییر فاصله­ کانونی عدسی با ابزاری بجز تغییرات مکانیکی آن­‌هاست.
هدف از این پروژه، طراحی و ساخت عدسی‌­های تنظیم‌­پذیر مبتنی بر بلور مایع است که بصورت الکتریکی فاصله­ کانونی آن­ها قابل تنظیم می‌­باشد. در دنیا استفاده از این نوع عدسی‌ها در سیستم‌­های آندوسکوپی مرسوم بوده و هدف این پروژه علاوه بر آندوسکوپی، ساخت عدسی با شعاع بزرگ (4/0 سانتی‌متر) به عنوان عینک اصلاح‌­کننده پیرچشمی می‌­باشد. این عینک قادر خواهد بود فقط بصورت الکتریکی اندازه فاصله‌ کانونی خود را تغییر دهد. پیش‌بینی می‌شود بازه فاصله کانونی بین 2 تا 4 متر (یعنی شماره عینک 25/0 تا 5/0) باشد.


ضرورت مسئله
امروزه عدسی­‌های تنظیم‌­پذیر غیرمکانیکی در حوزه­‌های گوناگونی مورد استفاده قرار می­‌گیرند؛ برای مثال، در حوزه­ تصویربرداری برای داشتن فوکوس خودکار، تصویربرداری سه بعدی و یا به خصوص در سال­‌های اخیر در سیستم‌­های واقعیت مجازی استفاده­ زیادی از این نوع عدسی­‌ها می­‌شود. در حوزه­ بیواپتیک در دستگاه­‌هایی مانند آندوسکوپی و همچنین اصلاح نارسایی­‌های چشمی به ویژه پیرچشمی مورد استفاده قرار می­‌گیرند. در اپتیک آکادمیک، میکرو عدسی­‌های کنترل شونده با اختلاف پتانسیل الکتریکی، هدایت نوری و اصلاح­‌کننده­ جبهه­ موج، برخی از کاربردهای مطرح این عدسی­‌ها هستند. در صنعت نیز در دوربین گوشی‌­های هوشمند، هوافضا و متمرکزکننده­ نور در سلول­‌های خورشیدی کاربرد داشته و روز به روز در حال توسعه هستند.
به دلیل فراگیری ضعف چشمی در جوانان و اجتناب‌­ناپذیر بودن پیرچشمی بعد از میان‌سالی، پیش­بینی می­‌شود در آینده­ نزدیک درصد قابل توجهی از جمعیت دچار مشکلات توامان ضعف بینایی و پیرچشمی خواهند بود. از آن­جا که راه­ حل ساده­‌ای برای این افراد وجود ندارد و استفاده از دو عینک کار دشواری است، این پروژه انتخاب شده­ است تا بتوان به حل این مشکل بپردازد. در صورت ساخت عینک هوشمند مدنظر برای اصلاح پیرچشمی، کشور ایران جزو پیشتازان این عرصه شده و با توجه به همه­‌گیری عارضه‌ پیرچشمی در جهان، بازاری جهانی برای این محصول پیش­بینی می‌­شود. طبق داده­‌های موجود، 20 درصد از مردم جهان دچار عارضه‌ پیرچشمی هستند و این عدد به دلیل پیری جهانی جمعیت رو به افزایش است. اگر جمعیت جهان را 8 میلیارد نفر درنظر بگیریم، 20 درصد آن حدود 6/1 میلیارد نفر می‌­شود. با فرض قیمت 500 دلاری برای هر عینک، بازار بالقوه این محصول را در سطح جهانی می‌­توان حدود 900 میلیارد دلار درنظر گرفت و اگر قیمت محصول را در داخل کشور 30 میلیون تومان درنظر بگیریم و در فاز اول 100 هزار نفر خریدار داشته باشد، رقمی معادل با 3 هزار میلیارد تومان برآورد می­‌شود. از طرفی دیگر، در بحث ادوات تصویربرداری پزشکی مانند آندوسکوپی هم اولین نمونه در داخل کشور خواهد بود که درصورت دستیابی به این تکنولوژی، هم وابستگی به تجهیزات پزشکی وارداتی کاسته و هم روند تشخیص برخی بیماری‌ها تسریع خواهد شد. درصورتی که قیمت محصول نهایی 1 میلیارد تومان در نظر گرفته شود، بازار پیش‌­بینی شده داخلی این محصول، درصورت فروش 10 دستگاه در سال، سالی 10 میلیارد تومان خواهد بود. بدیهی است که در سایر حوزه‌ها ازجمله گوشی‌های تلفن همراه، فضانوردی و پنل‌های خورشیدی نیز بازارهای بسیار بزرگ جهانی در انتظار چنین محصولی هستند.

 
 
مسئله اصلی تحقیق
 یکی از موارد استفاده از عدسی­‌های تنظیم‌­پذیر غیرمکانیکی، درحوزه­ چشم‌­پزشکی و به ویژه بحث پیرچشمی می­‌باشد. پیرچشمی عارضه­ای است که بعد از 45 سالگی برای 20 درصد از مردم دنیا به وجود آمده و هر 10 سال نیز تشدید می‌­شود. عموماً افراد مبتلا به پیرچشمی برای مطالعه، کار با تلفن همراه و این قبیل کارهایی که نیاز به دیدن اجسام نزدیک (زیر 5/0 متر) دارند به مشکل بر می‌­خورند. با اینکه راه ­حل فعلی آن مانند افراد دوربین، استفاده از یک عینک نزدیک­‌بین می­باشد، اما پیرچشمی با عارضه دوربینی تفاوت دارد. در پیرچشمی خاصیت انطباق‌­پذیری عدسی موجود در چشم تضعیف می‌­شود؛ درحالی که، در دوربینی اندازه­ چشم تغییر کرده و تصویر در جای درستی (شبکیه­ چشم) شکل نمی­گیرد. اما مشکل اصلی زمانی است که فرد دچار مشکل نزدیک­‌بینی بوده و دچار پیرچشمی هم بشود. در این­صورت هم برای دیدن اجسام نزدیک و هم اجسام دور نیازمند عینک خواهد شد. برای حل این مشکل از دو روش در حال حاضر استفاده می‌­شود. یکی استفاده از عینک‌­های متعدد برای کارهای مختلف می­‌باشد؛ به طور مثال عینک مخصوص مطالعه، رانندگی، کار با تلفن همراه و غیره. راه دوم هم استفاده از عینک­‌های مخصوصی است که بخشی از آن (قسمت بالایی یا یک چشم) برای دیدن اجسام دور و بخش دیگری (قسمت پایینی یا چشم دیگر) برای دیدن اجسام نزدیک می‌­باشد. علاوه براین، با افزایش سن قدرت انطباق‌­پذیری عدسی داخل چشم به تدریج کاهش یافته و بعضی مواقع بطور کامل از دست می‌­رود. در اینصورت، شخص برای دیدن هر فاصله‌­ای نیازمند یک عدسی مجزا خواهد بود. به عبارت دیگر، باید برای هر فعالیت مجزایی مانند تماشای تلویزیون، مطالعه، غذا خوردن، رانندگی و غیره از عینک مجزایی استفاده نماید که درنتیجه شخص به دید تار و مبهم رضایت می‌­دهد.
یکی از روش‌­های معمول برای ساخت عدسی تنظیم­‌پذیر غیرمکانیکی، استفاده از مواد با فاز بلور مایع است. بلور­های مایع با توجه به ساختار ناهمسان­‌گرد و خواص الکترواپتیکی که دارند، کاربردهای فراوانی در حوزه­‌های گوناگون دارند. در عدسی­‌های تنظیم‌­پذیر، به کمک تغییر ضرایب شکست مولکول­های بلور مایع با اعمال میدان الکتریکی خارجی، می­توان میزان فاصله­ کانونی عدسی ساخته شده را دستخوش تغییر کرد. با استفاده از همین ویژگی ساده، عدسی­های تنظیم‌­پذیر مکانیکی جای خود را به عدسی‌­های الکترواپتیکی می‌­دهند. حدوداً از 40 سال پیش این دریچه از علم گشوده شده و پس از سال­ها تلاش در حال حاضر دانشمندان قادر به ساخت انواع مختلفی از عدسی­‌های مبتنی بر بلور مایع با قطر میکرومتری تا چند سانتی­متر، با فواصل کانونی متغیر از چند میکرومتر تا بی­نهایت و با اعمال ولتاژهای زیر 3 ولت هستند. بسته به شرایط و حوزه­ مدنظر، می­‌توان یکی از انواع این عدسی­های مبتنی بر بلور مایع را انتخاب نموده و در ابعاد و محدوده­ فاصله­‌ی کانونی پیش‌­بینی شده ساخت. بزرگ­ترین مزیت این عدسی­‌ها، عدم نیاز به قطعه­ متغیر مکانیکی برای تغییر فاصله­ کانونی خود و درنتیجه اشغال کردن فضای کمتر و وزن کمتر آن­‌هاست.
درباره تیم پژوهشی
 
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
محمد محمدی مسعودی دکتری مهندسی برق_نانوالکترونیک مجری عضو هیات علمی دانشگاه تهران
زهرا امام نوری دانشجوی کارشناسی­ارشد مهندسی فوتونیک_نانوفوتونیک همکار دانشجوی کارشناسی­ارشد دانشگاه تهران
علی گودرزی کارشناسی­ارشد مهندسی فوتونیک_نانوفوتونیک همکار مهندس الکترونیک
حسین مهرزاد دکتری فوتونیک همکار پژوهشگر پسا دکتری دانشگاه تهران

 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر محمد محمدی مسعودی، ایشان دانش‌آموخته رشته مهندسی برق–نانوالکترونیک از دانشگاه گنت بلژیک می‌باشند. پس از اخذ جایزه جهانی در حوزه ادوات نوری در سال 2015، به وطن بازگشته و بعنوان هیات علمی در دانشکده علوم و فناوری‌های بین رشته‌ای دانشگاه تهران مشغول به خدمت هستند. تخصص اصلی ایشان ادوات اپتیکی مبتنی بر بلورهای مایع بوده و در سال‌های اخیر مقالات زیادی را در حوزه‌های اپتیک، بیواپتیک و مهندسی برق در مجلات معتبر جهانی به چاپ رسانیده‌اند. علاوه بر این، ثبت 3 اختراع در مرکز ثبت اختراعات ایالات متحده در کارنامه ایشان به چشم می‌خورد.
دکتر حسین مهرزاد، ایشان پس از اتمام مقطع دکتری در رشته‌ فتونیک از دانشگاه شهید بهشتی (پژوهشکده‌ لیزر و پلاسما)، به عنوان پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه تهران، آزمایشگاه نانوبیوفتونیک مشغول شدند. فعالیت‌های پژوهشی اخیر ایشان در زمینه‌های پلاسمونیک، کاربردهای پلاسمون سطحی نانوذرات فلزی، فوتونیک مواد آلی، بلور مایع، پلیمر و ... بوده است و  در همین راستا 14 مقاله در مجلات بین المللی، علمی-پژوهشی و کنفرانسی به چاپ رسانیده‌اند.
مزایا
  • راحتی استفاده برای کاربران
  • باطری قابل شارژ
  • محدوده قابل قبول تنظیمپذیری بازه فاصله کانونی
  • طول عمر بالا
  • سرعت تغییر وضعیت بالا
  • استفاده از بروزترین تکنولوژی دنیا
کاربرد
  •  اصلاح نزدیک­بینی، دوربینی و پیرچشمی
  • افزایش عمق دید سیستم‌های آندوسکوپی
  • تحقق سیستم‌های دارای فوکوس خودکار و زوم الکترو-اپتیکی
  • تنظیم الکتریکی میزان فوکوس
  • استفاده در دوربین تلفن‌های همراه و وبکم‌ها
  • متمرکزکننده نور و ردیاب مکان خورشید در سیستم‌های فتوولتائیک
  • کوپل‌کننده نور در سیستم‌های ارتباطاتی مبتنی بر فیبر نوری
  • افزایش عمق دید سیستم‌های آندوسکوپی
  • نورپردازی داخلی وسایل نقلیه
  • مراقبت از دید فضانوردان
  • سیستم‌­های واقعیت افزوده
  • تصحیح جبهه موج در تلسکوپ‌ها
 خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
  • یافتن ضخامت بهینه عدسی به کمک شبیه‌سازی و اعتبارسنجی عملی
  • شبیه­سازی مقدار اختلال هم­شنوایی در عدسی­ طراحی شده
  •  طراحی ساختار الکترواپتیکی دارای نوآوری ویژه­ و روش ساخت آسان با تنها یک مرحله لیتوگرافی
  • ساخت 4096 پیکسل مختلف با فاصله بین‌پیکسلی 10 میکرون و قابلیت کنترل ولتاژ اعمالی به هرکدام بصورت جداگانه
  • ساخت سلول بلور مایع با ضخامت 20 میکرون و طول و عرض فعال بیشتر از 8/0 سانتی‌متر
  • ساخت برد الکترونیک کنترل‌کننده عدسی
  • انجام آزمایشات مورد نیاز برای بررسی رفتار نمونه ساخته شده به عنوان عدسی با فاصله کانونی تنظیم‌پذیر
 هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 800 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه‌ به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل ‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@