Loading...
ساخت کیت تشخیص ژنتیکی سازگاری بافتی (HLA typing) بر پایه روش مولکولی PCR-SSP جهت پیوند عضو و مغز استخوان
تاریخ شروع : 1403/02/01
مهلت ارسال : 1403/02/17
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 800 میلیون تومان



ساخت کیت تشخیص ژنتیکی سازگاری بافتی (HLA typing) بر پایه روش مولکولی PCR-SSP جهت پیوند عضو و مغز استخوان

خلاصه فناوری
ایران یکی از کشورهای پیشرو در عمل پیوند عضو می‌­باشد و میزان این عمل سالانه رو به افزایش است. انجام تست Human leukocyte antigen (HLA) typing یک اقدام ضروری برای تمامی عمل‌­های پیوند اعضا می‌باشد. این تست میزان سازگاری HLAهای فرد اهداکننده و بیمار را بررسی می­‌کند. از گذشته تاکنون روش‌­های مختلفی برای انجام این تست وجود داشته است ولی در حال‌حاضر روش Polymerase Chain Reaction-Sequence Specific Primer (PCR-SSP) به عنوان رایج‌ترین روش مورد استفاده می­‌باشد. این روش بر پایه PCR بوده و در آن آلل­‌های مختلف با استفاده از پرایمرهای اختصاصی آن شناسایی می­‌گردد. به علت تنوع بالای آلل­‌های موجود، حساسیت بسیار زیاد تست و پیچیدگی‌­های طراحی آن، تاکنون هیچ تولید داخلی­ از آن وجود نداشته است و تمامی نیاز کشور به این کیت از طریق واردات تأمین می­‌گردد.
در این پروژه سعی بر آن است تا دانش‌فنی ساخت کیت تشخیص ژنتیکی سازگاری بافتی (HLA typing) بومی‌سازی گردد. در پایان این پروژه انتظار می­رود مجری به مجموعه­ای از پرایمرها و دیگر اجزای واکنش بهینه‌سازی ‌شده برای شناسایی انواع آلل­های HLA دست یابد؛ همچنین این مجموعه با استفاده از بانک نمونه‌­های HLA و در مقایسه با استانداردهای تجاری، به گونه‌­ای معتبرسازی شود که دارای حساسیت و اختصاصیت بالای 95 درصد باشد.

ضرورت مسئله
مولکول‌­های سازگاری بافتی یا همان مولکول‌­های HLA در انسان از جمله پلی مورف­ترین ژن­‌های انسانی هستند؛ بطوری‌که چندین هزار آلل مختلف از این مولکو‌ل­‌ها در انسان­‌ها وجود دارند. از طرف دیگر، تنوع این مولکول­‌ها در جمعیت­‌های مختلف نیز متفاوت است. این تست میزان سازگاری HLAهای فرد اهداکننده و بیمار را بررسی می­‌کند. از گذشته تاکنون روش‌­های مختلفی برای انجام این تست وجود داشته است ولی در حال حاضر روش Polymerase Chain Reaction-Sequence Specific Primer (PCR-SSP) به عنوان رایج­ترین روش مورد استفاده می‌­باشد. این روش بر پایه PCR بوده و در آن آلل­‌های مختلف با استفاده از پرایمرهای اختصاصی آن شناسایی می­‌گردد. به علت تنوع بالای آلل‌­های موجود، حساسیت بسیار زیاد تست و پیچیدگی‌­های طراحی آن، تاکنون هیچ تولید داخلی­ از آن وجود نداشته است و تمامی نیاز کشور به این کیت از طریق واردات تأمین می­‌گردد.
طبق اعلام معاون وزارت بهداشت در سال 1401 در ایران بیش از 3500 عمل پیوند عضو انجام شده است و این عدد برای پیوند مغز استخوان نیز حدود 1500 مورد بوده است. همچنین طبق آمار انجمن اهدای عضو ایران، تعداد بیماران نیازمند به عضو پیوندی در کشور بیش از ۲۵ هزار نفر می‌­باشند.
لازم به ذکر است برای هر عمل پیوند، حداقل یک بار تست HLA typing برای بیمار انجام می­شود، ولی برای یافتن اهداکننده مناسب ممکن است لازم باشد، این تست بر روی چندین نفر از افراد خانواده و یا حتی افراد غیرخویشاوند نیز انجام شود. میانگین این عدد طبق اعلام متخصصین حدود 10 تست است. بنابراین، برای تنها یک عمل پیوند نیاز به انجام حدود 11 تست HLA typing می‌باشد.
طبق آمار و محاسبات فوق در ایران سالانه نیاز به انجام حدود 50 هزار تست HLA typing می‌­باشد. این تعداد معادل حدود 2500 کیت 20 تستی است. لازم به ذکر است تعداد مذکور تنها برای مصارف بالینی بوده و علاوه بر آن، از این کیت جهت مصارف تحقیقاتی، اپیدمیولوژیک و آموزشی نیز به دفعات بالا استفاده می­‌گردد.

مسئله اصلی تحقیق
 اکنون بهترین روش برای تعیین این مولکول­‌ها روش­‌های مولکولی بر پایه PCR است. رایج‌­ترین و مقرون به­صرفه­‌ترین روشی که در ایران و سایر نقاط جهان استفاده می‌­شود استفاده از روش PCR-SSP است. در این روش از تعداد متعددی پرایمر طراحی شده که هر کدام توانایی شناسایی سکانس‌­های آللی ویژه‌­ای را دارند، استفاده می­‌شود. هر کدام از این پرایمر­ها بر اساس نوع HLA فرد مورد آزمایش، می‌­توانند به نمونه DNA متصل شده یا متصل نشوند. بعد از انجام آزمایش PCR و ارزیابی نتایج بر اساس الکتروفورز، با استفاده از جداول طراحی شده تفسیر جواب­‌ها، نتیجه تست مشخص خواهد شد. لازم به توضیح است که در موارد محدودی تنها یک واکنش مثبت، جواب آزمایش را مشخص خواهد کرد اما در اغلب موارد ترکیبی از واکنش­‌های مثبت برای تشخیص یک جواب لازم هستند. از نظر فنی، مهم‌ترین کار، طراحی صد­ها پرایمر مناسب است که قادر باشند ضمن شناسایی دقیق سکانس‌­های اختصاصی به سایر سکانس‌­های غیراختصاصی متصل نشوند. از طرف دیگر بهینه‌سازی شرایط آزمایش PCR چالش مهم دیگر این­کار است و در برخی مواقع لازم است پرایمرهای مختلف را چک کرد تا همگی بتوانند در یک شرایط مشترک، کارکرد صحیح داشته باشند. به همین علت سکانس پرایمر­های شرکت‌­های مختلف هیچگاه انتشار پیدا نمی­‌کنند و کاملاً محرمانه هستند. اگرچه HLA typing کاربرد­های متعددی دارد، اما مهم‌ترین کاربرد و اهمیت آن در بررسی سازگاری دهنده و گیرنده در پیوند مغز استخوان است. عدم سازگاری این مولکول‌­ها علت اصلی پس زدن پیوند است که در مورد پیوند مغز استخوان کشنده می‌­باشد.
پیچیدگی اصلی توسعه روش SSP-PCR برای HLA Typing در این است که باید همزمان تعداد بسیار زیادی واکنش SSP-PCR طوری طراحی و بهینه گردد که بتوانند تعداد بسیاری زیادی آلل‌­های مختلف را از یکدیگر جدا کنند و اختصاصی باشند (یعنی فقط آلل مورد نظر و نه توالی­‌های مشابه را شناسایی کنند)، همچنین فاقد ساختار ثانویه با ΔG منفی زیاد در خود توالی یا توالی آمپلیکون باشند، دارای حساسیت و اختصاصیت بالا باشند. درعین حال باید، تمامی پرایمرها و واکنش­‌های مجزای موجود در یک پلیت، کارایی­‌های اشاره شده را الزاما و تنها در یک دمای اتصال مشخص و واحد، دارا باشند. به این منظور، قدم اول طراحی دقیق پرایمرها و بررسی کارایی آن ها بصورت بیوانفورماتیکی می‌باشد. این کار با استفاده از نرم­‌ا‌فزارهای تخصصی مانند: Allele id، Oligo، primer Blast و mFold صورت می­‌گیرد. در گام بعدی هر جفت پرایمر جهت شناسایی آلل اختصاصی خود بصورت مجزا مورد ارزیابی قرار می­‌گیرند. تمام طراحی­‌ها و ارزیابی‌­ها در یک پروفایل دمای واحد صورت می­‌گیرد. اگر پرایمری در پروفایل دمایی مورد نظر کارایی لازم (اختصاصیت، حساسیت و ...) را نداشته باشد و با تغییر در غلظت پرایمرها اصلاح نشود، پرایمر مذکور حذف می­‌گردد و لازم است مجدداً طراحی و سنتز شود. در مرحله بعد پرایمرها در کنار هم و بر روی یک پلیت قرار داده می­‌شوند و با تست بر روی نمونه­‌های بالینی از قبل تایپ شده، اختصاصیت و حساسیت در آن‌ها بررسی می­‌شود. در مرحله آخر محصول نهایی آماده شده بصورت موازی با یک کیت تجاری دارای تاییدیه وزارت بهداشت مانند محصولات کمپانی­های BAG، Olerup و TBG مقایسه می­‌گردد. در آخر محصول نهایی آماده‌شده بایستی دارای حساسیت و اختصاصیت قابل مقایسه با کیت­‌های تجاری دارای تاییدیه وزارت بهداشت مانند محصولات کمپانی­‌های BAG، Olerup و TBG باشد.
درباره تیم پژوهشی
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
محمود براتی دکتری تخصصی بیوتکنولوژی مجری اول عضو هیات‌علمی/دانشگاه علوم پزشکی ایران
بهروز غارثی­فرد دکتری تخصصی ایمونولوژی مجری دوم عضو هیات‌علمی/دانشگاه علوم پزشکی شیراز
علی قنبری اسد دکتری تخصصی بیوتکنولوژی مشاور عضو هیات‌علمی/دانشگاه علوم پزشکی فسا

  سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر محمود براتی، عضو هیات‌علمی و استادیار گروه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای 67 مقاله پژوهشی چاپ شده در مجلات معتبر علمی می‌­باشند. زمینه پژوهشی تخصصی ایشان توسعه روش­‌های تشخیصی بر پایه NAT و شناسایی بیومارکرهای جدید تشخیصی می­‌باشد. ایشان در توسعه کیت­‌های تشخیصی­ مانند کیت تشخیص همزمان کرونا و آنفلوانزا، کیت تشخیص کمی CMV، کیت تشخیص کمی Bcr-Abl p210، کیت سنتز cDNA و ... همکاری داشته است.
دکتر بهروز غارثی­فرد، عضو هیات‌علمی و استاد تمام گروه ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دارای 70 مقاله پژوهشی چاپ شده در مجلات معتبر علمی می‌­باشند. دکتر غارثی‌فرد تجربه و پژوهش‌­های عمیقی در حوزه HLA typing دارا می‌­باشند و سال‌­ها مسئول شبکه ملی اهداکنندگان سلول­‌های بنیادی خون­ساز شیراز بوده­‌اند. همچنین سال‌ها مدیریت آزمایشگاه HLA در درمانگاه شهید مطهری شیراز را بر عهده داشته‌­اند. راه­اندازی بخش HLA آزمایشگاه فرزانگان شیراز و مسئولیت آن نیز از دیگر سوابق ایشان می‌­باشد.
دکتر علی قنبری اسد، عضو هیات‌علمی و دانشیار گروه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی فسا می‌­باشند. ایشان دارای 58 مقاله پژوهشی چاپ شده در مجلات معتبر علمی هستند. آقای دکتر علی قنبری اسد سال­‌ها مدیر فناوری و مسئول مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی فسا بوده‌اند. همچنین ایشان در حوزه توسعه کیت­‌های تشخیص طبی مانند کیت استخراج RNA ویروسی و ... همکاری داشته‌­اند.
مزایا
  • قیمت آن نسبت به نمونه‌­های خارجی بطور چشمگیری کمتر خواهد بود.
  • امکان به­‌روزرسانی آن بر اساس آلل­‌های شایع در ایران وجود دارد.
  • دسترسی سریع به محصول و پشتیبانی فنی آن در داخل کشور به راحتی فراهم است.
  • امکان توسعه محصولات دیگر بر پایه این پلت­فرم وجود دارد.
کاربرد
 تعیین سازگاری اهداکننده و گیرنده بالقوه برای پیوند عضو یا مغز استخوان.
  • تحقیقات پزشکی قانونی برای کمک به شناسایی افراد، تعیین پدر و مادر و بررسی صحنه­‌های جرم.
  • تشخیص بیماری‌های خودایمنی خاص، مانند بیماری سلیاک و دیابت نوع 1 و ناهنجاری­‌های دیگر که شامل ناهنجاری‌های سیستم ایمنی مرتبط با انواع خاص ژن HLA  است.
  • پژوهش‌­ها و مطالعات جمعیت شناسی و علوم پایه پزشکی.
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
  • توسعه و بومی‌سازی نمونه آزمایشگاهی کیت HLA typing بر پایه روشPolymerase Chain Reaction-Sequence Specific Primer (PCR-SSP).
  • پایداری کیت در 20- درجه سانتیگراد (shelf-life stability): ۱۲ ماه
  •  پایداری کیت حین استفاده (in-use stability): حداکثر ۳ مرتبه ذوب و فریز شدن یا یک هفته در ۴ درجه سانتیگراد
  • ارائه یک نمونه اولیه از محصول، که دارای حساسیت و اختصاصیت بیش از 95 درصد باشد.
هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 700 تا 800 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 24 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه‌ به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل ‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@