Loading...
دستیابی به دانش فنی استریپ تشخیص مولکولی مایکوپلاسما در صنایع دارویی
تاریخ شروع : 1403/06/10
مهلت ارسال : 1403/07/10
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 700 میلیون تومان



دستیابی به دانش فنی استریپ تشخیص مولکولی مایکوپلاسما در صنایع دارویی

خلاصه فناوری
مايکوپلاسما يک پیش‌هسته است که به عنوان شايع‌ترين خطر ايجاد آلودگی در کشت‌های سلولی محسوب می‌شود. نبود ديواره سلولی در مايکوپلاسما و از طرف ديگر چسبندگی آن‌ها به سطح سلول باعث می‌شود که از چشم غيرمسلح مخفی بمانند و به دليل سايز کوچک از فيلترهای 2/0 ميکرومتری عبور می‌کنند. مايكوپلاسماها آثار فراوانی بر روی عملكرد و خصوصيات سلولی نظير ميزان رشد و تكثير و تغيير الگوی آنزيمی دارند. چنین تغييراتی نتايج آزمايش‌ها را غير قابل اطمينان و سلول‌ها را براي هر کاربردی غير‌قابل استفاده می‌نمايد. بنابراين ضروری است که سلول‌هايی که به هر منظور برای آزمايش‌های زيستی يا کاربردهای درمانی استفاده می‌شوند، از نظر آلودگی به مايکوپلاسما چک شوند.
طی بررسی‌های اولیه انجام شده این کیت قادر به تشخیص CFU/ml 10 تا 102 خواهد بود، که بسیار کمتر از حد تاثیرگذاری مایکوپلاسما بر داده‌های تجربی (107 CFU/ml) و نشان‌دهنده حد تشخیص بسیار پایین و دقت بالای این کیت است. همچنین این کیت جهت انجام پروسه تشخیص، کمتر از یک ساعت زمان نیاز خواهد داشت. به‌علاوه این کیت با طراحی منحصر به فرد قادر به شناسایی 6 سویه رایج مایکوپلاسما که 95 % از آلودگی‌های کشت سلولی را شامل می‌شود، خواهد بود.


ضرورت مسئله
آلودگی کشت­‌های سلولی با مایکوپلاسما­­ها اولین بار در سال 1956 توسط رابینسون و همکارانش گزارش شد. مایکوپلاسماها از آلوده کنندگان اصلی و عمده رده­های سلولی در سرتاسر دنیا هستند. بررسی­‌ها نشان داده است 75-78 درصد از رده­‌های سلولی به مایکوپلاسما آلوده هستند. مایکوپلاسماها کوچکترین و ساده­‌ترین ارگانیسم­‌های خودتکثیر شونده هستند که برخی از آن‌­ها می­‌توانند در انسان بیماری­زا باشند. در واقع مایکوپلاسماها گروهی از باکتری‌های فاقد دیواره سلولی (پپتیدوگلیکان) و دارای غشای سلولی حاوی استرول است که این ویژگی آن‌­ها را به طور طبیعی در برابر آنتی بیوتیک­‌های پنی‌سلین، سفالوسپورین، ونکومایسین که سنتز دیواره سلولی را هدف قرار می‌دهند مقاوم می­‌کند. مایکوپلاسماها، پلی­مورف بوده و به شکل کوکوئید هستند و دارای قطر 1/0 تا 3/0 میکرومتر و طول 2 میکرومتر می‌­باشد و همین امر منجر به عبور این میکروارگانیسم‌­ها از فیلترهای 2/0 میکرومتری می­‌شود. مایکوپلاسماها انواع مختلفی دارند که بیشتر باعث عفونت در انسان می‌شوند و عبارتند از: مایکوپلاسما پنومونیه که باعث عفونت‌های ریوی و علائم به صورت سرماخوردگی قفسه سینه یا ذات‌الریه خفیف ظاهر می‌شود. مایکوپلاسما ژنیتالیوم، نوعی باکتری است که در اندام‌های تناسلی زندگی می‌کند و می‌تواند از طریق رابطه جنسی پخش شود که حتی می‌تواند بدون علائم عفونت در بدن وجود داشته باشد. مایکوپلاسما هومینیس در دستگاه ادراری و اندام تناسلی زندگی می‌کنند و در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف باعث عفونت می‌شود. این عفونت می‌تواند در طول زایمان، به ویژه در نوزادان نارس، از والدین به فرزند منتقل شود. با توجه به اینکه این آلودگی منجر به بیماری­های مختلف در انسان می­‌شود پس ضروری است که محصولات دارویی و بیوتکنولوژی مورد استفاده برای انسان عاری از آلودگی مایکوپلاسما باشد. همچنین مایکوپلاسماها از عوامل آلودگی رایج کشت‌­های سلولی هستند. آلودگی نمی‌­تواند علامت قابل مشاهده­‌ای در کشت‌­ها داشته باشد، زیرا مایکوپلاسماها می‌­توانند بدون کشتن سلول­‌ها و ایجاد کدورت در محیط به سطح سلول بچسبند.
 
مسئله اصلی تحقیق
 در کشت­‌های سلولی، مایکوپلاسماها با سلول‌­های هدف برای تأمین مواد مغذی رقابت می­‌کنند و بیشتر آن‌ها را در معرض متابولیت­‌های نامطلوب قرار می­‌دهند. همچنین آن‌ها بر سطح DNA ،RNA  و سنتز پروتئین تأثیر گذاشته و بیان ژن را تغییر داده و بر غشای سلول و غشای اندامک‌­ها ، مورفولوژی سلول و آنتی ژنتیک تأثیر می­‌گذارند. در نتیجه می­‌توانند رشد سلول و متابولیسم سلولی را مهار کنند و ممکن است باعث مرگ سلول شوند. بنابراین، یک آلودگی مایکوپلاسمایی صحت نتایج را اساساً زیر سوال می‌­برد. از جمله تست­‌های تشخیصی مورد استفاده برای شناسایی مایکوپلاسما می‌­توان به روش‌­های الایزا، واکنش زنجیره­ای پلیمراز،  رنگ­آمیزی فلوئورسنت و کشت در محیط اختصاصی اشاره کرد که هرکدام مزایای و معایب خاص خود را دارد.
در بانک سلول‌های انسانی و جانوری، از روش رنگ‌آمیزی اختصاصی DNA  با استفاده از رنگ فلوروکروم و مشاهده با میکروسکوپ فلورسنت به عنوان یکی از روش‌های متداول برای شناسایی آلودگی مایکوپلاسما در کشت سلول استفاده می‌شود .رنگ­آمیزی فلورسنت DNA یکی از ساده‌­ترین روش‌­هاست که مايکوپلاسماها را به شکل ذره‌های ریز و یا رشته­‌های فیبری رنگی روی سیتوپلاسم نشان می‌­دهد که هسته­‌های سلول­‌های کشت شده نیز با استفاده از این روش، رنگ‌آمیزی می­‌شوند و به‌عنوان کنترل مثبت برای روش رنگ­­آمیزی عمل می­‌کنند که  نشان می­‌دهد دقت این روش نسبت به سایر روش­‌های تشخیصی کمتر است. از مزایای این روش می­توان به ارزان، سریع، ساده بودن این روش اشاره کرد. معایب این روش حساسیت کم و عدم شناسایی گونه خاص می‌­باشد.
روش دیگر، کشت میکروبیولوژیکی است. این روش بسیار حساس است و به طور گسترده در روش­‌های کنترل کیفیت و اعتبارسنجی مورد استفاده قرار می­‌گیرد. با این حال، باید این روش را فقط درصورت داشتن امکانات تخلیص مناسب و تجربه ­کافی در میکروب‌شناسی انجام دهیم چون این میکروارگانیسم­‌ها بسیار گمراه­‌کننده هستند، لازم است که مایکوپلاسمای زنده را به عنوان کنترل مثبت کشت داد.
مزایای این روش ارزان بودن و حساسیت بالای آن است و از معایب این روش می‌توان به وقت­گیر، پیچیده بودن، بسیار وابسته به تجربه کاربر و امکان شناسایی خاص فقط برای برخی از گونه‌­ها را اشاره کرد.
روش دیگر بر پایه تشخیص بیوشیمیایی آنزیم‌­هاست. مایکوپلاسما آنزیم­‌هایی تولید می‌­کند که در سلول­‌های یوکاریوتی وجود ندارد. این آنزیم­‌ها یک سوبسترا را کاتالیز می­‌کنند که در نتیجه تغییرات رخ داده در سوبسترای کاتالیز شده به صورت سیگنال رنگی یه فلورسانس قابل شناسایی است. مزایای این روش سریع، ساده و مقرون به صرفه بودن است اما این روش هم مانند سایر روش­‌ها معایبی مانند عدم شناسایی گونه دارد به‌علاوه نتایج ممکن است بین رده‌­های سلولی متفاوت باشد، بنابراین این روش نیازمند دستگاه طیف‌سنجی جهت خوانش نتایج است.  تمامی محصولات موجود برای شناسایی مایکوپلاسما در بازارهای داخلی و خارجی مبتنی بر کیت‌های تشخیصی PCR می‌­باشند، که به دلیل دقت و حساسیت بالا، سرعت و استفاده آسان، بهترین روش محسوب می‌­شود. معایب این روش عبارتنداز، نیاز به تجربه جهت بهینه‌سازی، ریسک تشخیص مثبت و منفی کاذب، نیاز به انجام در شرایط بدون RNAse و نیاز به ترموسایکلر. اما در این روش می‌­بایست پس از انجام PCR جهت آشکارسازی نتایج از اتیدیوم بروماید و یا سیف استین و همچنین از ژل داک استفاده کرد که علاوه بر قیمت بالا می‌­توانند عوارض جبران ناپذیری برجای بگذارند. علی رغم دقت بالای روش­‌های مولکولی نیاز به دستگاه، آموزش و تفسیر این نوع آزمایش‌ها مانع از فراگیر شدن این روش به صورت کلان گردیده­‌اند. بدیهی است که حذف یک دستگاه از مراحل آزمایش، تسهیل فرایند آزمایش و همچنین حذف خطرهای احتمالی از روش آزمایش می­‌تواند زمینه طراحی یک روش کارآمد را فراهم آورد. آشکارسازی نتایج آزمایش توسط ژل الکتروفورز مستلزم صرف زمان، هزینه و به‌کارگیری نیروی انسانی است. مایکوپلاسما برای مشاهده توسط میکروسکوپ نوری بسیار کوچک هستند، علاوه بر این، روش‌های فعلی تشخیص مایکوپلاسما عمدتاً زمان‌بر، هزینه‌­بر و پر زحمت هستند. بنابراین، تولید یک کیت تشخیص سریع مایکوپلاسما مبتنی بر PCR با صرف هزینه و زمان کمتر ضروری است. بنابراین مساله اصلی تحقیق طراحی کیت تشخیص سریع مایکوپلاسما می‌­باشد که علاوه‌ بر دقت کافی، محدودیت سایر روش‌­های تشخیصی را نیز برآورده خواهد نمود.
درباره تیم پژوهشی
 
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
سامان حسین‌خانی دکتری/بیوشیمی مجری هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
الهام کریمی دکتری/ نانوبیوتکنولوژی همکار فارغ‌التحصیل دانشگاه تربیت مدرس
مهدیه مصطفوی دکتری/بیوشیمی همکار فارغ‌التحصیل دانشگاه تربیت مدرس
سید حسین بهشتی دکتری/بیوشیمی همکار فارغ‌التحصیل دانشگاه تربیت مدرس
رشید هوشدارپور دکتری/بیوشیمی همکار
 
دانشجو دانشگاه تربیت مدرس
 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر سامان حسین‌خانی: ایشان عضو هیات علمی گروه بیوشیمی دانشگاه تربیت مدرس هستند. حوزه فعالیتشان در زمینه  مهندسی پروتئین در آنزیم لوسیفراز، طراحی و ساخت نانو­زیست­حسگرها، تمایز و مرگ در سلول­‌های بنیادی و  طراحی و ساخت نانو حامل­‌های پپتیدی برای انتقال ژن می­‌باشد. دانشجویان زیادی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تحت راهنمایی­‌های ایشان قرار گرفته‌­اند که ماحصل کارهایشان در بسیاری از مجلات خارجی و داخلی به چاپ رسیده است. از ایشان چندین جلد کتاب در زمینه بیولوژی، بیوشیمی و آنزیم‌شناسی (بیوشیمی استرایر جلد 1 و 2، زیست شناسی کمپبل جلد 1 و 2 و 3) نیز به چاپ رسیده است. علاوه‌بر این آقای دکترحسین‌خانی در چندین طرح پژوهشی به‌عنوان مجری و همکار طرح مشارکت داشتند و چندین کیت تشخیصی از جمله کیت سريع تشخیص باکتری و کیت سنجش ATP به روش بیو لومینسانس، کیت سنجش HIV، HBV و HCV به روش کمي لومینسانس توسط ایشان ثبت اختراع شده است.
دکتر الهام کریمی: ایشان فارغ‌التحصیل دکتری نانوبیوتکنولوژی از دانشگاه تربیت مدرس هستند و در طول تحصیل به مشاوره چندین پایان‌نامه در مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکتری پرداخته‌­اند. چندین مقاله توسط ایشان در مجلات خارجی و داخلی در حوزه نانوبیوتکنولوژی به چاپ رسیده است(
https://scholar.google.com/citations?user=ly_M3EwAAAAJ&hl=en). ایشان بلافاصله بعد از دفاع از رساله دکتری خود به مطالعه در زمینه کیت­‌های تشخیص سریع پرداخته است. همچنین برای مدت 1 سال در سمت مسئول واحد تحقیق و توسعه شرکت تولیدکننده کیت­‌های تشخیص سریع سگال آزمای ایرانیان مشغول بوده‌اند.
دکتر مهدیه مصطفوی: ایشان فارغ‌التحصیل دکتری بیوشیمی از دانشگاه تربیت مدرس هستند. چندین مقاله توسط ایشان در مجلات خارجی و داخلی در حوزه بیوشیمی و بیوفیزیک به چاپ رسیده است (
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1369703X22002534).. همچنین ایشان چندین ماه در بخش هورمون‌شناسی آزمایشگاه بالینی امیرآباد فارمد فعالیت داشته است.
سیدحسین بهشتی: ایشان دانش‌آموخته کارشناسی ژنتیک دانشگاه شهید چمران اهواز و کارشناسی ارشد بیوشیمی تربیت مدرس هستند و در حال حاضر در شرکت نوراژن پیشرو به‌عنوان کارشناس تحقیق و توسعه فعالیت دارند. به‌علاوه ایشان در حین تحصیل و پس از فراغت از تحصیل در آزمایشگاه تشخیص طبی فعالیت داشته‌اند و دارای سابقه تدریس در زمینه بیوانفورماتیک ساختاری و همچنین مشارکت در طراحی کیت­‌های تشخیص مولکولی هستند.
دکتر رشید هوشدارپور: ایشان دانشجوی دکتری بیوشیمی از دانشگاه تربیت مدرس هستند. چندین مقاله توسط ایشان در مجلات خارجی و داخلی در حوزه بیوشیمی به چاپ رسیده است (لینک مقاله:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-021-00313-y, ). ایشان در حوزه تولید کیت­‌های مولکولی تشخیصی فعالیت دارند و تعداد زیادی کیت تشخیص مولکولی ویروس‌­ها را طراحی و توسعه داده‌­اند.
مزایا
مزایای مستقیم پروژه برای جامعه هدف عبارت‌اند از:طبق قوانین ثبت شده فارماکوپه ژاپن، سه روش کشت مستقیم، رنگ‌آمیزی و PCR روش‌­های استاندارد برای تشخیص مایکوپلاسما می‌باشد، که هر روش تشخیصی مزایا و معایب خاص خود را دارد و بهترین راهکار کاربرد ترکیبی چندین روش تشخیصی است که علاوه بر افزایش دقت، سبب سهولت تشخیص نیز می­‌شود. روش PCR به دلیل دقت و حساسیت بالا، سرعت و استفاده آسان بهترین روش محسوب می‌شود. با این حال در این روش می­‌بایست پس از انجام PCR جهت آشکارسازی نتایج از اتیدیوم بروماید (ماده‌ای سرطان‌زا) و یا safe stain و همچنین از ژل‌داک  استفاده کرد که علاوه بر قیمت بالا می‌­توانند عوارض جبران ناپذیری برجای بگذارند. همچنین نیاز به دستگاه، آموزش و تفسیر این نوع آزمایش‌­ها مانع از فراگیر شدن این روش به صورت کلان گردیده‌اند. بدیهی است که حذف یک دستگاه (حدوداً به ارزش 60 میلیون تومان) از فرایند، تسهیل فرایند آزمایش و همچنین حذف خطرهای احتمالی می­‌تواند زمینه گسترش این مهم را فراهم آورد. روش‌های آزمایشگاهی با وجود حساسیت بالا به دلیل گران بودن، زمان‌بر بودن و نیاز به اپراتور آموزش دیده، چندان رضایت بخش نیستند و بنابراین لازم است روش‌های ساده، کم هزینه، دارای حساسیت ذاتی بالا و با قابلیت پاسخ سریع و با کاربری آسان گسترش یابند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی مولکول 16s RNA مشترک بین 6 گونه رایج مایکوپلاسما با حساسیت و دقت بالا با استفاده کیت­‌های تشخیص سریع (Rapid Test) مبتنی بر آپتاسنسور بر پایه سیگنال­‌های SPR با هدف افزایش دقت، کاهش هزینه و زمان صورت می­‌گیرد. طراحی این حسگر شناسایی آلودگی مایکوپلاسما را در هر زمان و مکان بدون نیاز به تجهیزات پیچیده آزمایشگاهی امکان پذیر می‌­نماید. در واقع مزایای این روش نسبت به سایر کیت­‌های موجود عبارتند از دقت و حساسیت بالا، صرفه‌جویی در وقت و هزینه و افزایش ایمنی و سهولت کار برای مصرف‌کننده می‌­باشد.
کاربرد
مایکوپلاسماها از عوامل اصلی و شایع آلودگی‌های آزمایشگاهی در محیط‌های کشت سلول و بافت در آزمایشگاه‌ها هستند که توسط اشخاص، لوازم و محیط‌های کشت پخش و منتقل می‌شوند. با توجه به اینکه در ایران بیش از 400 شرکت دارویی و 200 مرکز تحقیقاتی بر روی کشت سلول فعالیت می‌کنند، به ازای تمامی محیط‌های کشت، سرم (FBS) و سایر فرآورده­‌های اولیه سلولی وارداتی به خط تولید، نیاز به بررسی آلودگی مایکوپلاسما می‌باشد. در واقع مصرف‌کننده اصلی این کیت شرکت‌های دارویی و بیوتکنولوژی و همچنین صنایع مرتبط با علوم دامی و دامپزشکی می‌باشد. علاوه‌بر این آزمایشگاه‌های تحقیقاتی اغلب دانشگاه­ها و مراکزی که در زمینه کشت سلولی فعالیت دارند نیز نیازمند این کیت تشخیصی برای جلوگیری از خطا در نتایج آزمایشات خود 
هستند.
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
خروجی اصلی این تحقیق به ترتیب پیشرفت پروژه شامل موارد زیر خواهد بود:
1- طی بررسی‌های اولیه انجام شده این کیت قادر به تشخیص CFU/ml 10 تا 102 خواهد بود که بسیار کمتر از حد تأثیرگذاری مایکوپلاسما بر داده‌های تجربی (CFU/ml 107) می‌باشد.
2- این کیت برای انجام پروسه تشخیص حدوداً 1 ساعت زمان نیاز خواهد داشت و پس از آن طی مدت زمانی کمتر از 15 دقیقه نتایج نمایان و قابل خوانش خواهند بود.
3- در این روش برخلاف سایر روش‌های تشخیص مایکوپلاسما، به تجهیزات آزمایشگاهی خاصی نیاز نخواهد بود.
4- صرفه‌جویی در زمان به‌طوری که در مدت زمان 2 الی 5 دقیقه نتایج به‌صورت 1 یا 2 باند روی نوار ظاهر می‌شوند. ظهور باند مثبت نشان‌دهنده وجود آلودگی در کشت سلول و بیان‌گر تفسیر آسان نتایج است.
5- قادر به شناسایی 6 سویه از مایکوپلاسما .که 95 درصد از همه آلودگی‌های مربوط به مایکوپلاسما را شامل می‌شود.
6- این کیت امکان شناسایی سایر آلودگی‌ها از جمله باکتری‌ها را در کشت سلولی را خواهد داشت.
با توجه به اینکه کیت PCR (پرایمرهای اختصاصی تشخیص انواع سویه مایکوپلاسما) توسط تیم تحقیقاتی و از طریق سنتز نانوذرات و طراحی پروب‌­های گیرنده اختصاصی انجام و تأیید شده است سایر مراحل زیر مورد انتظار است:
  • سنتز توالی­‌های پروب گیرنده
  • عامل‌دار کردن نانوذرات با انواع پروب‌های گیرنده جهت کنترل دقت و شدت سیگنال
  • مونتاژ استریپ­‌های کاغذی
  • بررسی قابلیت تشخیص نمونه‌­های مثبت (مشاهده باند برروی استریب)
  • بررسی حساسیت تشخیص کیت برای نمونه‌­های مختلف
  • بررسی عملکرد اختصاصی کیت در شناسایی نمونه‌­های مایکوپلاسما از سایر آلودگی‌­های احتمالی موجود در محیط
  • تولید حداقل سالی 300هزار استریپ (6000 کیت 50 تایی)
هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 700 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت زمان اجرای طرح حدود 12 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و باتوجه‌به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@