Loading...
توسعه فرمولاسیون، روش ساخت و آنالیز داروهای تزریقی (از جمله تریپتورلین) به شکل میکروذره با بهره‌گیری از فناوری پیوسته-رهش
تاریخ شروع : 1402/03/24
مهلت ارسال : 1402/04/09
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 300میلیون تومان   



توسعه فرمولاسیون، روش ساخت و آنالیز داروهای تزریقی (از جمله تریپتورلین) به شکل میکروذره با بهره‌گیری از فناوری پیوسته-رهش

خلاصه فناوری:
 داروهای تزریقی ساخته شده با ویژگی پیوسته-رهش از دسته محصولاتی هستند که در صنایع دارویی، جدید محسوب شده و توجه شرکت­‌های داروسازی در سراسر دنیا را به خود جلب کرده‌­اند. از مهم‌ترین ویژگی این داروها عدم نیاز به تزریق­‌های مکرر و روزانه به بیماران می‌­باشد، لذا تعداد مراجعات به مراکز پزشکی را کاهش می­‌دهد. این امر نه تنها رضایت و کیفیت زندگی بیماران و به‌خصوص بیماران مبتلا به سرطان را افزایش می‌­دهد بلکه هزینه­‌های درمان را نیز کاهش می­‌دهد. از دیگر نکات قابل توجه این داروها می­‌توان به پنجره درمانی مناسب­‌تر آن­‌ها نسبت به داروهای تزریقی معمول اشاره نمود. پلیمرهای سازگار با محیط بدن از جمله ترکیباتی هستند که به‌طور ویژه در فرمولاسیون‌­های این نوع داروها به کار گرفته می­‌شوند تا خاصیت رهایش کنترل شده را به ماده مؤثره تحمیل نمایند. از مهم­‌ترین داروهایی که به‌صورت پیوسته-رهش تولید و به بازار دارویی دنیا معرفی شده‌­اند می­‌توان به داروهای پپتیدی اشاره کرد. در این بین داروی تریپتورلین از اهمیت ویژه‌­ای برخوردار است. این دارو یک دکاپپتید سنتزی است. تریپتورلین آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین‌ (GnRH) است لذا مصرف آن موجب تحریک مداوم هیپوفیز و مهار ترشح FSH و LH می‌شود. عدم ترشح این دو هورمون موجب مهار ترشح هورمون‌های جنسی مانند تستوسترون و استروژن از غدد جنسی می‌گردد. تریپتورلین اولین روش درمانی هورمونی برای بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته غیر متاستاتیک یا متاستاتیک پروستات است. یکی دیگر از کاربردهای داروی ذکر شده در درمان كودكان دارای بلوغ زودرس مرکزی می­‌باشد که در سال­‌های اخیر شیوع بیشتری یافته است. علاوه بر این، داروی تریپتورلین پیوسته-رهش جهت درمان زنان مبتلا به فيبروئيدهاي رحمی نیز مورد استفاده قرار می­‌گیرد. تزریق داروی پیوسته-رهش تریپتورلین به بیماران ذکر شده رضایت آن­‌ها را افزایش داده و تأثیر درمانی آن را نیز بهبود می‌­بخشد.

ضرورت مسئله:
به دلایل مختلفی از جمله کاهش قیمت تمام شده دارو برای بیماران، رفع خطرات ناشی از اعمال تحریم‌های سیاسی و اقتصادی بر سلامت جامعه و همچنین موازی‌سازی مسیر پیشرفت صنعت داروسازی داخل کشور با صنایع دارویی قدرتمند دنیا، لازم به نظر می‌­رسد تا پروژه حاضر در دست اقدام قرار گیرد. توسعه فرمولاسیون‌های پیوسته-رهش تزریقی به عنوان یک تکنولوژی محسوب می­‌گردند به طوری که دستیابی به این تکنولوژی می‌­تواند راه را برای پیاده­‌سازی آن در طیف وسیعی از داروها هموار ساخته و ضمن افزایش رضایت و کیفیت زندگی بیماران هدف، هزینه­‌های تمام شده برای آن­‌ها را نیز به مقدار قابل توجهی کاهش دهد.

مسئله اصلی تحقیق:
هدف در این پروژه، تولید داروی تریپتورلین به‌صورت میکروذره می­‌باشد که رهایش آن را کنترل نموده به گونه‌­ای که بعد از تزریق به بدن بیمار دوز مورد نظر را در طول مدت 1 تا 6 ماه آزاد نماید. از نکات قابل توجه این فرم دارو می‌­توان به پنجره درمانی بسیار مناسب آن اشاره نمود. در شکل زیر تصویری از رهایش داروهای با ماده مؤثره یکسان ولی تکنولوژی­‌های مختلف مقایسه شده است.

همانطور که در شکل بالا قابل مشاهده است داروهایی که رهایش آن‌ها کنترل نشده است در طول دوره درمان نیاز به تزریق­‌های مکرر دارند. رهایش این داروها منجر به خارج شدن غلظت آنها از پنجره درمانی مؤثر شده به‌طوری‌که در برخی از زمان­‌ها به زیر پنجره درمانی رسیده که اثر درمانی ندارند و در برخی مواقع نیز غلظت آن‌ها از پنجره درمانی عبور کرده و تأثیر سمی و مخرب بر بدن بیمار از خود به جا می­‌گذارند. اما با بررسی پروفایل رهایش داروی ساخته شده با تکنولوژی رهایش کنترل شده مشکلات ذکر شده به حداقل می‌رسند. مزایای بیشتر داروهای ساخته شده با تکنولوژی پیوسته-رهش آن‌ها را به جایگزینی شایسته برای داروهای با رهایش سریع تبدیل کرده است که توجه شرکت­‌های داروسازی بزرگ دنیا را به خود جلب نموده است. از طرف دیگر،ساخت میکروذرات دارویی با خاصیت­‌های ذکر شده نیازمند توسعه روش‌­های ساخت جدید، اشراف بر خصوصیات شیمیایی و فیزیکی افزودنی‌ها و مواد مؤثره دارویی دارد. روش­‌های متعددی برای فرمولاسیون و ساخت داروهای پیوسته-رهش تزریقی به شکل میکروذرات ارائه شده است. پیاده‌سازی برخی از این روش‌­ها در صنعت و اعمال آن در مقیاس‌پذیری محصولات دارویی از نظر فنی امکان­‌پذیر نیست. ضمن اینکه برخی دیگر از روش‌­های ارائه شده منجر به از دست رفتن بخش زیادی از مواد اولیه در حین ساخت می‌­گردد که قیمت محصول نهایی را به‌طور غیر معقولی افزایش می­‌دهد. در پروژه حاضر برآنیم تا با اعمال روش‌­های جدیدتر و با بهره‌­وری بالاتر، به روش ساخت داروهای تزریقی پیوسته-رهش دست یابیم تا محصول نهایی هم از نظر قیمت و هم کیفیت و اثربخشی، قابلیت رقابت با محصولات دارویی رفرنس خارجی را داشته باشد. تیم حاضر دارای تجربه­‌های مناسب در زمینه فرمولاسیون، آنالیز، تهیه مواد اولیه جهت ساخت و ... در زمینه داروهای با تکنولوژی پیوسته-رهش هستند که می­‌تواند توسعه داروهای مورد نظر را با سرعت و کیفیت مناسب به همراه داشته باشد.
نام و نام خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
مهدی یوسفیان شیمی کوانتوم/ دکتری مدیر اجرایی عضو هیئت‌علمی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان
جواد یوسفیان شیمی تجزیه/ دکتری همکار متخصص تحقیق و توسعه در داروسازی عبیدی
نادر علیزاده مطلق شیمی تجزیه/ دکتری همکار عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت مدرس
داود یوسفیان مهندسی برق قدرت/ دکتری همکار دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر جواد یوسفیان، دکتری شیمی تجزیه از دانشگاه تربیت مدرس و دارای
مقالات علمی در معتبرترین ژورنال­‌های تخصصی در حوزه شیمی تجزیه و آنالیز مواد می‌­باشد. ایشان همچنین به عنوان همکار در انجام چند طرح­ تحقیقاتی ملی نیز مشارک داشته­‌اند که در حوزه ساخت تجهیزات آنالیز مواد (از جمله مواد منفجره) می­‌باشد. دکتر جواد یوسفیان بیش از 4 سال تجربه کار در برترین شرکت­‌های داروسازی ایران را دارند که به‌طور ویژه بر تحقیق و توسعه بر روی فرمولاسیون، روش‌­های ساخت و آنالیز دارو­های تزریقی و خوراکی (قرص) پیوسته-رهش متمرکز بوده است.
دکتر مهدی یوسفیان:
- چاپ بیش از ده‌­ها
مقاله در ژورنال­‌های معتبر در حوزه طراحی دارو
- انجام تحقیقات متعدد بر روی رهایش داروها بصورت in-vitro و in-vivo
نادر علیزاده مطلق:
- چاپ بیش از ده­‌ها
مقاله در ژورنال­‌های معتبر در حوزه آنالیز داروها و مواد بیولوژیک
- انجام طرح‌­های پژوهشی/ صنعتی متنوع برای ارگان­‌های مختلف صنعتی و دفاعی
  1. کاهش هزینه­‌های تمام‌شده برای بیماران
  2. افزایش رضایت و کیفیت زندگی بیماران
  3. پنجره درمانی بهتر نسبت به داروهای مشابه تزریقی معمول
  4. دستیابی به تکنولوژی­‌های نوین برای توسعه داروهای مشابه
  5. بی­‌نیازی کشور از واردات نمونه‌­های خارجی
  1. جهت سرکوب‌کردن توليد هورمون‌های جنسي
  2. در درمان نئوپلاسم‌های بدخيم پروستات
  3. درمان بلوغ زودرس در کودکان
  4. درمان آندومتریوزیس، نازايی زنان و فيبروئيدهای رحمي
  1. تولید داروی پیوسته-رهش تریپتورلین
  2. دستیابی به دانش فنی پلتفرم ساخت داروهای پیوسته-رهش تزریقی
  • هزینه اجرای طرح حدود 500 میلیون تومان برآورد می‌شود، که حداکثر 70 درصد این مبلغ تا سقف 300 میلیون تومان، از محل حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی تأمین خواهد شد.
  • مدت زمان اجرای طرح حدود 12 تا 18 ماه برآورد می‌شود.
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و باتوجه‌به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).
شماره تماس:
09025555482
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@