Loading...
تولید اگزوزوم حاصل از سلول بنیادی مزانشیمی و غنی شده با MicroRNA-124-3p جهت درمان آلزایمر
تاریخ شروع : 1403/02/20
مهلت ارسال : 1403/05/20
      گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 900 میلیون تومان



تولید اگزوزوم حاصل از سلول بنیادی مزانشیمی و غنی شده با MicroRNA-124-3p جهت درمان آلزایمر

خلاصه فناوری
امروزه در درمان بسیاری از بیماری‌­ها از پزشکی بازساختی (ترمیمی) استفاده می­‌شود. یکی از این درمان‌­ها، استفاده از سلول­‌های بنیادی می‌­باشد که با استفاده از مکانیزم‌های مختلف اثر درمانی خود را اعمال می‌­کنند. از جمله این مکانیزم­‌ها می‌­توان به جایگزینی سلول­‌های از دست­رفته و اثرات مواد مترشحه از این سلول‌­ها نام برد. از میان ترشحات سلول­‌های بنیادی می‌توان به اگزوزوم­‌ها اشاره نمود که دارای خواص درمانی از جمله خواص ضدالتهابی، ضد استرس، ضد مرگ سلولی و همچنین خواص محافظت سلول‌­ها از طریق حمل فاکتورهای رشد می‌باشند. مطالعات نشان داده‌­اند که اگزوزوم­‌ها می­‌توانند در بهبود بیماری‌­های مرتبط با التهاب موثر باشند، لذا تولید اگزوزوم­‌های مهندسی‌­شده با مواد مورد نظر (مواد بیولوژی مانند RNA، MicroRNA، DNA؛ که امروزه در صنعت واکسن­‌سازی بسیار مورد توجه قرار گرفته است) می‌­تواند در انتقال هدفمند دارویی (Target delivery) موثر باشد. اگزوزوم‌­ها کوچک‌ترین وزیکول­‌های خارج سلولی هستند که اندازه آن‌­ها بین 30 تا 150 نانومتر است. یک ویال آماده اگزوزوم حاوی 20 میلی­گرم پودر با 10 میلیارد اگزوزوم است. اگزوزوم‌­های مهندسی­‌شده می­‌توانند برای بسیاری از بیماری‌­هایی که زمینه التهابی دارند مانند انواع اختلالات تحلیل‌­برنده عصبی از جمله آلزایمر و پارکینسون و همچنین اختلالاتی مانند اسکلروزیس چندگانه (MS) مفید باشند.

ضرورت مسئله
هر سه ثانیه در دنیا یک نفر به زوال عقل مبتلا می‌­شود. بیماری آلزایمر شایع‌­ترین علت زوال عقل در سالمندان می‌­باشد که 60 تا 80 درصد از کل جمعیت زوال عقل را در بر می­‌گیرد. همچنین بروز این بیماری به طور مداوم در حال افزایش است. آلزایمر به عنوان یک بیماری از بین برنده سیستم عصبی منجر به اختلالات شناختی شدیدتری نسبت به پیری می­‌شود. بدون وجود درمان برای پیشگیری یا معکوس­کردن این بیماری، هزینه کل مراقبت از این بیماران بار سنگینی­ را بر سیستم‌­های مراقبت‌­های بهداشتی در سراسر جهان وارد خواهد کرد.
اگر وضعیت آلزایمر در ایران مورد بررسی قرار گیرد، حدود 1 میلیون بیمار در کشور از این بیماری رنج می‌­برند که با توجه به تغییر ساختار جمعیتی کشور، پیش­بینی می‌­شود این عدد در سال­‌های آینده بیشتر خواهد شد. درمان دارویی برای این بیماری محدود به درمان علائم بیماری است و در بهترین حالت منجر به کاهش علائم شناختی در بیمار می‌­شود و نمی‌­تواند باعث ترمیم سلول­‌های عصبی آسیب دیده شود و لذا درمان قابل ­قبولی تابحال برای این بیماری وجود ندارد. در نتیجه توسعه محصولات فناورانه که بتواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری نماید و اثر درمانی قابل قبولی داشته باشد برای کشور بسیار حیاتی خواهد بود.
اگزوزوم­‌های مهندسی­‌شده به دلیل بارگذاری مواد بیولوژی خاص این امکان را فراهم می‌­نماید که بر اساس وضعیت بیماری درمان ویژه طراحی و اجرا شود. علاوه بر مزیت ذکر شده ویژگی­‌هایی همچون عبور آسان­تر از سد خونی_مغزی، ایمنی‌زایی پایین، نگهداری راحت، خطر پایین ایجاد عوارض جانبی شدید، جذب اختصاصی، سمیت پایین دارویی و نیمه عمر بالا از دیگر ویژگی­های این نوع اگزوزوم­ها می­باشد، لذا کاندید مناسبی برای روش­های درمانی نوین می‌­باشند. بنابراین، استفاده از اگزوزوم‌­های مهندسی‌­شده می‌­تواند در درمان بیماری­ آلزایمر کارآمد باشد و در دوران شدید تحریم و نیاز کشور به داروهای با فناوری بالا کمک‌­کننده باشد.


مسئله اصلی تحقیق
 با توجه به تغییر هرم سنی جامعه به سمت سالمندی و افزایش جمعیت سالمندان در کشور شیوع بیماری‌­های تحلیل­‌برنده عصبی از جمله آلزایمر به شدت در حال افزایش است. این بیماری­‌ها به دلیل ماهیت سلول‌­های عصبی که در صورت آسیب قادر به بازسازی و رشد مجدد نیستند، درحال ­حاضر درمان شناخته‌­شده و موثری ندارد و تنها در بهترین حالت، قادر به جلوگیری اندکی از پیشرفت علائم می‌­باشند. لذا نیاز به درمان­‌های نوینی که با کمترین عوارض بتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری نماید بسیار احساس می­‌شود. همچنین به دلیل تحریم‌­های موجود، کشور ناگزیر است در حوزه درمان خودکفا و پیشرو باشد. هزینه واردات داروهای با فناوری بالا در حال حاضر اگر غیرممکن نباشد، بسیار دشوار و با قیمت بسیار بالا امکان­‌پذیر است که دسترسی افراد نیازمند را دشوار می‌سازد. لذا در مقایسه با سایر درمان‌­های موجود مانند درمان دارویی و یا سلول­‌درمانی، تولید اگزوزوم‌­های مهندسی­‌شده در کشور می­‌تواند بار عظیمی را از دوش جامعه و بیماران نیازمند بردارد و کمک زیادی در درمان این بیماران نماید.
علاوه بر این، اگزوزوم‌­های مهندسی شده در شخصی­‌سازی درمان بسیار مورد توجه قرار گرفته­‌اند، چرا که با بارگذاری مواد بیولوژی مخصوص پاتولوژی بیمار، می­‌توان بیماری را در مرحله پیشرفته کنترل نمود.
 
 درباره تیم پژوهشی
 
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ طرح وضعیت شغلی
سجاد سحاب­‌نگاه دکتری علوم اعصاب مجری مدیر بین­‌الملل معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
الهام سادات­ حسینی دانشجوی دکتری تخصصی /علوم اعصاب (PhD) همکار دانشجوی دکتری تخصصی علوم اعصاب (PhD)
جواد مومنی دانشجوی دکتری تخصصی /علوم اعصاب (PhD) همکار دانشجوی دکتری تخصصی علوم اعصاب (PhD)

 سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی
دکتر سجاد سحاب‌­نگاه، ایشان عضو هیات علمی گروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مدیر بین­‌الملل معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، سرپرست حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین‌­الملل موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی (نیماد) می­‌باشند. دکتر سحاب در بیش از 70 طرح تحقیقاتی به عنوان مجری و همکار حضور فعال داشته است و بیش از 80 مقاله از ایشان در مجلات معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسیده است. عمده فعالیت‌­های علمی­­ پژوهشی ایشان در زمینه بیماری­‌های نورودژنراتیو، سلول­‌های بنیادی و اگزوزوم می­‌باشد. همچنین دارای تالیفات متعددی از جمله کتاب­‌های Meningioma Tumor Microenvironment، مروری بر مبانی علوم اعصاب و آناتومی و بافت­شناسی مقایسه‌­ای انسان و موش می­‌باشند. ایشان تاکنون استاد راهنمای 9 پایان‌­نامه در مقطع دکتری تخصصی و 5 پایان­‌نامه در مقطع کارشناسی ارشد بوده است. ایشان 3 دوره به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه و 2 دوره به عنوان فناور برتر دانشکده پزشکی و بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزیده شده­‌اند. دکتر سحاب به عنوان فناور برگزیده در رویداد فناوری دانشکده پزشکی در سال 1399 انتخاب شده‌­اند. تاکنون یک محصول شیمیایی و همچنین 3 دستگاه فناورانه توسط دکتر سحاب به ثبت رسیده است. در حوزه تولید و تخلیص اگزوزوم نیز ایشان 3 پایان‌­نامه دکتری و 1 پایان­‌نامه ارشد به اتمام رسانده است.

جواد مومنی، ایشان دانشجوی دکتری تخصصی (PhD) علوم اعصاب در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می­‌باشند که در حال حاضر عمده کارهای تحقیقاتی ایشان در زمینه سلول­‌های بنیادی و اختلالات نورودژنراتیو می‌­باشد. همچنین دارای چندین مقاله پژوهشی در این حوزه می­‌باشند. همچنین ایشان در زمینه برگزاری کارگاه‌های آموزشی در حوزه سلول‌­های بنیادی به عنوان مدرس همکاری داشته‌­اند. ایشان معاون آموزشی گروه علمی تحقیقاتی INEU4S می‌­باشند.
 الهام سادات حسینی، دانشجوی دکتری تخصصی رشته علوم اعصاب در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می­‌باشند. در حال حاضر فعالیت­ علمی پژوهشی ایشان در حوزه بیماری‌­های نورودژنراتیو و اگزوزوم‌­های مهندسی شده می‌­باشد. به مدت یک سال مسئول تحصیلات تکمیلی واحد سلول­‌های بنیادی کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده­‌اند. ایشان در چندین طرح علمی­ پژوهشی همکار طرح بوده‌­اند. همچنین مدرس و مدیر اجرایی دوره­‌های متعددی مانند کارگاه‌­های سلولی و هیستولوژی بوده‌­اند. در حوزه محصول و خدمات فناوری، استخراج و تولید LPS را در رزومه خود دارند و در سال 1401 موفق به کسب عنوان پژوهشگر برتر حوزه دانشجویی در بیمارستان امام رضا (ع) در مشهد شده­‌اند. ایشان از سال گذشته تاکنون به عنوان مدیر اجرایی گروه علمی تحقیقاتی INEU4S فعالیت می‌­نمایند.
  
مزایا
بیماری آلزایمر دارای پیامدهایی مانند التهاب شدید و به دنبال آن مرگ سلول‌های عصبی است که پیش­بینی می­‌شود اگزوزوم‌­ها ­بتوانند با آن مقابله نمایند.
نگهداری و استفاده از این محصول نسبت به سایر درمان­‌های نوین مانند سلول‌­درمانی که نیازمند بیهوشی یا بی­حسی و عمل جراحی هستند بسیار آسان­تر است (روش تجویز داخل بینی) و امکان استفاده مداوم توسط خود بیمار وجود دارد. به دلیل استفاده از تجویز داخل بینی عوارض جانبی روش­‌های تهاجمی مانند جراحی یا تزریق داخل نخاعی را ندارد. این دارو همچنین جذب اختصاصی و نیمه عمر بالایی دارد.
 کاربرد
تحقیقات متعددی نشان داده­اند اگزوزوم­های مهندسی­شده می­توانند برای بسیاری از بیماری­هایی که زمینه التهاب دارند بسیار مفید باشند. با توجه به اینکه در اغلب اختلالات تحلیل­‌برنده عصبی التهاب نیز نقش زیادی را ایفا می­‌کند این محصول می­‌تواند در این بیماری­‌ها از جمله آلزایمر و انواع دمانس­‌ها موثر باشد.
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق
  • اگزوزوم‌­های مهندسی‌­شده موجود در محصول نهایی اندازه‌­ای در حدود 30 تا 150 نانومتر خواهد داشت.
  • یک ویال آماده اگزوزوم مهندسی شده در محصول نهایی حاوی 20 میلی­گرم پودر با 10 میلیارد اگزوزوم می‌باشد.
  • محصول نهایی به دلیل استفاده از اگزوزوم‌­های مهندسی شده MicroRNA-124-3p، جهت مقابله با التهاب قوی­‌تر شده و کارایی بالاتری خواهد داشت.
  • محصول نهایی به صورت پودر خواهد بود و قبل از استفاده با مایع مخصوص مخلوط می­‌گردد و سپس بصورت استنشاقی مورد استفاده قرار می­‌گیرد.
هزینه و زمان اجرای طرح
  • هزینه اجرای طرح حدود 900 میلیون تومان برآورد می‌شود.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 24 ماه برآورد می‌شود.
تسهیم مالکیت فکری
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و با توجه‌ به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل ‌مذاکره و توافق است).
ارتباط با ما
شماره تماس:
021-88486498

اینستاگرام:
iran.challenges@