Loading...
استفاده از نانوسیلان برای ساخت بتن حاوی باطله معدنی سولفیدی
تاریخ شروع : 1402/03/25
مهلت ارسال : 1402/04/25
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 500میلیون تومان



استفاده از نانوسیلان برای ساخت بتن حاوی باطله معدنی سولفیدی

خلاصه فناوری:
«سیلان‌ها» ترکیبات معدنی با فرمول شیمیایی SiHهستند. سیلان و سیلوکسان به صورت آستر و با رویه آکریلیک یا رویه پلی‌‏اورتان عملکرد بسیار مناسبی در برابر نفوذ یون کلرید دارند. این مواد، باعث کاهش مقدار آب نسبت به سیمان و بهبود جریان‌‏پذیری سیمان می‏‌شوند؛ همچنین به عنوان پایدارکننده خمیر سیمانی در یخبندان کاربرد دارند و به عنوان ماده محافظ برای ترکيبات سيماني واقع در محيط تهاجمی، استفاده می‌شوند. پس از اعمال این مواد بر روی سطح مخلوط، مولکول‏‌های سيلان با يکديگر واکنش می‌‏دهند، متراکم می‌‏شوند، يک فيلم معدنی را می‌سازند و از اين طريق از بستر سيمانی محافظت می‌‌کنند. سیلان‏‌ها اغلب دو نوع گروه عاملی واکنش‌‏پذير (معمولاً قطبی و غير قطبی) در يک مولکول دارند. اين مولکول‏‌ها معمولاً توسط گروه قطبی (قابل هیدرولیز) آن‌ها از نوع آلکوکسی (-CxHyO) و يک گروه عاملی، معمولاً آلی با الکترونگاتيويته قوی، مشخص می‌‏شوند. با اين‌حال، علاوه بر اين پيکربندی، سيلان‌هايی با چهار گروه قابل هیدرولیز مانند تترا اتوکسی سيلان (TEOS) و تترامتوکسی سيلان (TMOS) وجود دارند که در فرآیندهای مختلف، بیشتر به کار برده می‌شوند. در عمل، سيلان‌‏ها بر روی سطح ملات یا بتن پاشيده می‌شوند و به تخلخل‌‏های مویرگی موجود، نفوذ می‏‌کنند؛ در حين نفوذ و در نتیجه واکنش‌‏های شيميايی، رزين سيليکون دافع آب (پلي‏سيلوکسان) بر روي سطح داخلي ساختار مويرگي تشکیل مي‏شود. سیلان‏ها به طور مستقیم در خمیر سیمانی یا ملات نیز استفاده می‏شوند. استفاده از این مواد، اثرات مثبتی نظیر افزایش خواص مکانیکی بتن و کاهش ترک در حین خشک شدن کامپوزیت‏‌های سیمانی دارد، اما باعث کاهش میزان هیدراسیون سیمان و در نتیجه ایجاد اثر نامطلوب بر مقاومت بتن می‌شوند. از نظر شیمی، سیلان ممکن است یک سری از واکنش‏‌های خودتغلیظ را طی کند تا مشتقات مختلف سیلان از جمله الیگومرهای سیلان و نانوذرات سیلان تشکیل شود. این مشتقات اگرچه از همان سیلان مشتق شده‌‏اند، از نظر خواص و ویژگی‌ها با آن متفاوت هستند. الیگومرهای سیلان نیز ابعادی نانومتری دارند و بسته به تعداد واحدهای سیلان به حالت مایع ویسکوز یا پلیمر نرم، دیده می‌شوند. مشتقات سیلان در ساختارهای مولکولی خود گروه‌‏های هیدروکسیل بسیار بیشتری نسبت به مونومرهای سیلان برای اتصال با C-S-H و سایر ترکیبات در خمیر سیمان و ملات دارند. این ویژگی‏‌های مشتقات سیلان به روش‌‏های مختلف بر میزان هیدراسیون سیمان و خصوصیات مکانیکی ملات‌‏ها، در مقایسه با مونومرهای سیلان مربوطه، تأثیر می‏‌گذارند.


ضرورت مسئله:
هرچند معدن‏‌کاری در توسعه جامعه بشری و اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان نقش به‌سزایی داشته‌است اما تأثیرات منفی قابل توجهی بر محیط زیست گذاشته است. به عنوان مثال، قسمت بزرگی از سطح زمین تخریب می‌‏شود، مقدار زیادی باطله جامد روی سطح جمع شده و حفره‌‏های زیرزمینی بسیاری در این فرآیند ایجاد می‏‌شود که به یک مشکل اساسی تبدیل شده‏‌است. همچنین باطله‌‏های حاصل از معادن فلزات غیر آهنی غالباً حاوی ترکیبات سولفیدی و مقدار زیادی پیریت و عناصر سمی مانند آرسنیک، مس، روی و جیوه هستند که ممکن است وارد محیط‌زیست شوند. روش‌‏های مختلفی برای مدیریت باطله‏‌های حاوی فلزات سنگين وجود دارد كه شامل خاک‌‏برداری، دفن باطله‏‌ها، تصفيه حرارتی، پاک‌سازی الكتروشیمیایی و پوشاندن سطح خاك آلوده است. اما بسياری از اين روش‏‌ها پرهزينه و بعضاً از منظر زيست‏‌محيطی (به شکل متداول و بدون اصلاح) نيز مخرب هستند. استفاده از باطله معدنی به عنوان جایگزین بخشی از سیمان در ساخت بتن امکان استفاده مجدد از باطله را فراهم کرده است که نه تنها باعث کاهش آلودگی محیط‌زیست و استفاده از اراضی مرتبط با انباشت باطله (سدهای باطله) می‌‏شود، بلکه احتمال دارد هزینه تولید بتن را نیز کاهش دهد. از آنجا که سیمان پرتلند یکی از مواد مورد استفاده در صنایع ساخت و ساز است، بیشترین هزینه تولید بتن (%75 هزینه) را به خود اختصاص داده است و یکی از بزرگ‌ترین منابع انتشار گازهای گلخانه‏‌ای است (حدود 5 تا 7% از کل CO2 تولید شده را تشکیل می‌‏دهد). با توجه به اینکه ترکیبات شیمیایی برخی از باطله‏‌ها عمدتاً SiO2، Al2O3، CaO و مشابه سیمان است، استفاده از باطله معادن به عنوان جایگزین سیمان، یک راه‌حل جالب‌توجه برای توسعه معادن سبز است. تهیه بتن از باطله، به طور بالقوه يكی از بهترين رويكردهای عملی برای مديريت حجم انبوه باطله‌‏های ناشی از فرآوری است، زيرا مزايای زيست‌‏محيطی، فنی و اقتصادی قابل توجهی را در پی دارد و باعث کاهش استفاده از منابع طبیعی برای ساخت بتن می‌‏شود. با این‌حال، استفاده از باطله در زمینه بتن معایبی از جمله تاخیر در هیدراسیون و کاهش مقاومت نهایی را در پی دارد. برای غلبه بر این مشکل استفاده از برخی افزودنی‌‏ها می‌‏تواند موثر باشد. نانوذرات سیلان از جمله موادی است که می‌‏تواند به عنوان افزودنی در ترکیبات بر پايه سيمان استفاده شود. همچنين سيلان‌‏ها به عنوان يک ماده محافظ برای ترکيبات سيمانی واقع در محيط تهاجمی، به عنوان درزگیر، به‌طور گسترده‌‏ای استفاده می‌‏شوند. پس از اعمال به سطح مخلوط، مولکول‏‌های سيلان با يکديگر واکنش می‌دهند، متراکم شده، يک فيلم معدنی تشکيل می‌‏دهند و از اين طريق از بستر سيمانی محافظت می‏‌کنند. از این‌رو در طرح حاضر سعی بر آن است که با سنتز نانوذرات سیلان به عنوان یک افزودنی در ملات بتنی، قابلیت ساخت بتن حاوی باطله معدنی ایجاد شود و مقاومت فشاری نمونه‌‏های بتنی نیز بهبود یابد.


مسئله اصلی تحقیق :
مشتقات سيلان اگرچه از همان سيلان مشتق شده‏‌اند، اما با آن متفاوت هستند. اليگومرهای سيلان از چند واحد سيلان با وزن مولکولی محدود تشکيل شده‏‌اند. به عنوان مثال، ديمر و تريمر سيلان اليگومرهای سيلان هستند که به ترتيب از دو و سه واحد سيلان تشکيل شده‌‏اند. نانوذرات سيلان نوع ديگری از مشتقات سيلان با هزاران واحد سيلان و وزن مولکولی بالا هستند. اندازه‏‌های فيزيکی اليگومرهای سيلان و نانوذرات ممکن است در محدوده نانو باشد که از اندازه مونومر سيلان بزرگتر است. حالت فيزيکی اليگومرهای سيلان بسته به تعداد واحدهای سيلان، مايعی ويسکوز يا پليمری نرم است. با اين‌حال، حالت فيزيکی نانوذرات سيلان جامد است. به‌علاوه، مشتقات سيلان در ساختارهای مولکولی خود گروه‏‌های هيدروکسيل بسيار بيشتری از مونومرهای سيلان برای اتصال با C-S-H و ساير ترکيبات در بتن و ملات دارند. اين ويژگي‏‌های مشتقات سيلان بر ميزان هيدراسيون سيمان و خصوصيات مکانيکی ملات‏‌ها به روش‌‏های مختلف در مقايسه با مونومرهای سيلان مربوطه تأثير می‏‌گذارند. در مجموع می‏‌توان بیان داشت سیلان‏‌ها چسبندگی بتن را بهبود می‌بخشند، مقدار مصرف آب را کاهش می‌دهند و باعث کاهش ترک در حین خشک شدن ملات سیمان می‌شوند اما از طرفی باعث تاخیر در فرآیند هیدراسیون می‏‌شوند که این مسئله بر بهبود مقاومت تأثیر نامطلوب می‏‌گذارد. بنابراین، استفاده از مشتقات سیلان با تأثیر مثبت بر خواص مکانیکی بدون به خطر انداختن میزان هیدراسیون سیمان باید مورد توجه قرار گیرد. یکی از چالش‌ها در استفاده از سیلان‏‌ها، اگلومره‌شدن آن‌ها است که اگر از مشتقات سیلان استفاده شود می‌‏توان بر این مشکل غلبه کرد. از این‌رو در این طرح از نانوذرات سیلان به عنوان یکی از مشتقات سیلان در ساخت نمونه‏‌های بتنی استفاده خواهد شد.
نام و نام‌خانوادگی رشته/ مقطع تحصیلی همکار/ مشاور طرح وضعیت شغلی
احمد جمشیدی محیط زیست/
دکتری
مدیر فنی دانشیار دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربیت مدرس
عالیه ساعدی فرآوری مواد معدنی/ دکتری مدیر اجرایی فارغ‌التحصیل مقطع دکتری از دانشگاه تربیت مدرس

 
سوابق عرضه‌کننده فناوری و مسئول اصلی تیم پژوهشی:
جناب آقای دکتر احمد جمشیدی، به عنوان مدیر فنی و مجری طرح، دانش‌‏آموخته رشته مهندسی عمران در گرایش مهندسی محیط زیست و دانشیار دانشگاه تربیت مدرس هستند. ایشان طرح‌‏های پژوهشی و مقالات متعددی را در زمینه ساخت بتن‏‌های غیر متداول به ثبت رسانده‌اند؛ H-index ایشان مرتبه 21 است و دارای بیش از 1300 ارجاع علمی هستند. مقالات منتشر شده دکتر جمشیدی از لینک زیر قابل دریافت است.

https://scholar.google.com/citations?user=WAhdeqwAAAAJ&hl=en

سرکار خانم دکتر عالیه ساعدی، به عنوان همکار اصلی طرح و دانش‏‌آموخته دکتری فرآوری مواد معدنی از دانشگاه تربیت مدرس هستند. زمینه اصلی تحقیقاتی ایشان بهبود ویژگی‌‏های باطله‏‌های معدنی به منظور استفاده در زمینه بتن است. مقالات اصلی دکتر ساعدی در مجلات معتبر با نمایه Q1+ منتشر شده است.
مهم‌ترین مزایای نانوذرات سیلان به عنوان یک افزودنی در ساخت بتن عبارت‌اند از:
  • خواص ساختاری و محیط زیستی نمونه‌‏های بتنی که در آن‌ها مقادیری از باطله‏‌های معدنی جایگزین سیمان شده است بهبود می‌یابد.
  • محصول تولید شده نسبت به محصولات مشابه در بازار قیمت کمتری دارد.
  • با مقدار بسیار کم و به‌صرفه قابل استفاده در صنعت بتن است.
  • مواد اولیه این محصول عموما دارای درجه صنعتی است و ارزبری چندانی ندارد.
این محصول در تولید انواع محصولات بتنی کاربرد دارد. از جمله این محصولات می‏‌توان به بتن‏‌های غیر متداول که حاوی برخی پسماندهای جامد و انواع باطله‏‌های معدنی هستند اشاره کرد. از محصول ساخته‌شده می‌‏توان برای افزایش مقاومت فشاری، کششی و خمشی نمونه‏‌های بتنی استفاده کرد.
  • تولید یک افزودنی با فناوری نانو به منظور بهبود خواص نمونه‏‌های بتنی
  • بهینه‌‏سازی نانوسیلان تولیدشده برای مصارف کاربردی در زمینه بتن
  • کاهش مصرف سیمان در صورت استفاده از محصول تولیدشده
  • هزینه اجرای طرح حدود 600 میلیون تومان برآورد می‌شود که حداکثر 70 درصد این مبلغ تا سقف 500 میلیون تومان، از محل حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی تامین خواهد شد.
  • مدت‌زمان اجرای طرح حدود 9 ماه برآورد می‌شود.
  • مالکیت معنوی: مشارکت‌کننده در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و مشارکت‌کننده در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: سهم مشارکت شرکت/شتاب‌دهنده متقاضی حداقل 10 و حداکثر 35 درصد خواهد بود (منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری بر اساس توافق طرفین و مشترک خواهد بود و باتوجه‌به سهم آورده نقدی و غیرنقدی توسعه‌دهنده، سهم مالکیت قابل‌مذاکره و توافق است).
شماره تماس:
09025555482
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@