Loading...
احیای کربن فعال در بستر به روش تحریک شیمیایی
تاریخ شروع : 1402/04/05
مهلت ارسال : 1402/05/05
گرنت صندوق نوآوری و شکوفایی:
حمایت بلاعوض از طرح تا سقف 500میلیون تومان 



احیای کربن فعال در بستر به روش تحریک شیمیایی

ضرورت مسئله:
همه ساله هزاران تن کربن فعال در صنایع مختلف از نفت و گاز تا صنایع غذایی و بهداشتی مصرف می‌­گردد. عمده کربن فعال مصرفی خارجی بوده یا مواد پایه آن از خارج تأمین می‌شود. یک راه حل کاهش مصرف کربن فعال بازیافت آن است. در روش‌های بازیافت متداول، کربن فعال به کارخانه بازیافت منتقل شده و در آنجا با صرف انرژی و مواد شیمیایی و همراه با ریزش و هدررفت، تا حدود 80 درصد خواص آن بازیافت می‌شود. اغلب به‌علت هزینه‌های رفت و برگشت و همچنین عدم بازیابی کامل خواص، بازیافت کربن فعال به صرفه نبوده یا مورد استقبال کارفرمایان قرار نمی‌گیرد. گروه مهندسی این شرکت با مطالعاتی که انجام داده، به این نتیجه رسیده است که بازیافت کربن فعال در داخل بستر بدون انتقال به بیرون و به روش شیمیایی امکان‌پذیر است. در صورت تجاری شدن این طرح علاوه بر صرفه‌جویی ارزی بسیار زیاد، وابستگی اجتناب‌ناپذیر فعلی به واردات کربن فعال خارجی به مقدار زیادی بهبود خواهد یافت.
یکی از پر مصرف‌ترین انواع کربن فعال، کربن پوست نارگیل است که در حفظ کیفیت جاذب­‌های گاز اسیدی (آمین) و جاذب رطوبت (گلایکول) اهمیت بسیاری در حفظ عملکرد مطلوب فرآیندهای پالایشی دارد. این نوع کربن فعال از ماده اولیه پوست نارگیلی که در جنگل‌­های بارانی به عمل می‌­آید؛ تولید می‌گردد. اغلب کارخانجات و تأسیسات تولید و بازیافت کربن فعال کشور نیز متناسب با مواد اولیه در دسترس داخل کشور مانند پوست بادام و گردو یا خاک اره هستند. بنابراین سالانه چند هزار تن کربن فعال پوست نارگیل بدون امکان بازیافت مقرون‌به‌صرفه در کشور دور ریخته می­‌شود. در روش احیای درون بستر مورد نظر این شرکت، لایه مولکول­‌های جذب شده در سطح خلل و فرج دانه‌­های کربن فعال و همچنین جرم و رسوبی که منجر به انسداد مجاری حرکت سیال فرآیندی در بستر می‌­شود؛ به کمک مواد شیمیایی جدا می­‌شود. بدین صورت که حضور مواد شیمیایی احیا منجر به ناپایدار شدن مواد چسبیده به کربن فعال و جدا شدن آن‌ها می‌­شود.

مشروح مسئله تحقیقاتی:
کربن فعال در زمان سرویس­‌دهی خود به مرور از آلاینده­‌هایی که از سیال فرآیندی جذب می­‌کند؛ اشباع می‌گردد. در نهایت سطح فعال آن یا به طور کامل اشباع شده یا اینکه مقدار سطح باقیمانده با توجه به انسداد نسبی حفرات، دیگر به اندازه کافی برای جذب آلاینده بیشتر فعال نیست. بدین ترتیب باید کربن فعال موجود در بستر با کربن تازه جایگزین شود. کربن تازه ممکن است برای اولین بار در بستر بارگذاری شود یا کربن مستعمل قبلی در بیرون از بستر به کمک روش­‌های حرارتی یا شیمیایی بازیافت شده باشد. تعویض کربن فعال با کربن تازه هزینه سنگینی دارد. احیای کربن نیز به روش‌­های متداول گرچه به اندازه خرید کربن تازه پرهزینه نیست؛ ولیکن هزینه چشمگیری داشته و حمل و نقل کربن از محل مصرف به کارخانه بازیافت زمانبر و مستلزم تحمل آلودگی محیط و کثیفی زیادی در محیط است. اگر بتوان عملیاتی را طراحی و به درستی اجرا نمود که طی آن، همه یا بخش قابل قبولی از ظرفیت کربن موجود در بستر در همان مکان و بدون نیاز به تخلیه بازیافت شود؛ در هزینه و زمان صرفه­‌جویی قابل توجهی خواهد شد. از نظر تئوری هر مولکول جذب شده در سطح کربن با اعمال شرایط ترمودینامیکی و شیمیایی مناسب، قابلیت جدا شدن داشته و آزادی سطح جذب امکان‌­پذیر است. چگونگی انجام این کار با یک روش قابل اجرا و اقتصادی، مسئله اصلی در عملیات احیای کربن فعال در بستر است. به نظر می‌­رسد این کار با تحریک شیمیایی عوامل جذب شده برای جدا شدن از سطح کربن قابل انجام باشد. علاوه بر جدا کردن لایه مولکول­‌های جذب شده، اجسام و رسوباتی که باعث انسداد حفرات شده‌­اند نیز در این عملیات باید پاکسازی گردند.
از مجری این پژوهش انتظار می­‌رود با یک رویکرد علمی فرآیند احیا به روش شیمیایی و قابل انجام در بستر پالایشگاه بدون ایجاد خوردگی را امکان‌­سنجی نموده و در ادامه با انجام آزمایش‌­های تجربی معتبر، صحت فرضیات را اثبات یا اصلاحات لازم را در آن‌ها اعمال نماید. علاوه بر این، لازم است اثرات جانبی این عملیات اعم از آثار آن بر تجهیز، خواص کربن احیا شده و انرژی و مواد لازم نیز برآورد و صحت‌سنجی گردد. اثرات زیست‌محیطی و سمیت مواد حاصل از فرایند در ترکیب با مواد نفتی، نیز باید در بخشی جداگانه بررسی و مدیریت ضایعات و پسماند نیز طرح‌­ریزی شود.

 
این شرکت دانش‌بنیان بیشتر فعالیت خود را بر استفاده از شیمی و فرآیندهای شیمیایی در تولید کالا و خدمات دارای کاربرد در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی متمرکز کرده است. محصولات تولیدی این شرکت ضمن اینکه در چند زمینه نیاز صنایع داخلی به برخی کالاهای تحریمی خارجی را مرتفع ساخته است؛ در مواردی دیگر، رویکردهای مدرنی را به صنعت معرفی می‌کند. این محصولات اغلب شامل خدمات یا مواد شیمیایی جدیدی است که در زمینه بهبود عملکرد فرآیندهای شیمیایی یا کاهش هزینه و زمان تعمیرات اساسی کاربرد دارند. تمیزکاری پیشرفته در محل روش‌ها و موادی را به کارفرمایان معرفی می‌کند که به کمک آن‌ها تعمیرات اساسی یا دوره‌ای تجهیزات، واحدهای پالایشی ارزان‌تر، کوتاه‌تر و موثرتر از گذشته صورت می‌­پذیرد. تجهیزاتی مانند مبدل‌های حرارتی، برج‌­های جداسازی یا خطوط لوله به راحتی و در شرایط ایمن به کمک خدمات ارائه شده از رسوبات و آلودگی­‌های انباشته شده پاک می‌­شوند. در عین حال از بروز عوارض نامطلوبی مانند خوردگی یا شرایط نا ایمن حین تمیزکاری نیز پرهیز می­‌شود. این شرکت در زمینه ارائه خدمات مشاوره تخصصی در زمینه عیب­‌یابی فرآیندهای پالایش گاز و فرآیندهای جانبی مانند یوتیلیتی و محیط‌زیست، به کارفرمایان مشاوره فنی نیز ارائه می­‌کند. از آن جمله، آماده است در کنار محصولات متعارف خود، مشاوره‌­های فنی سودمندی در زمینه کاهش نرخ استهلاک و خرابی­‌ها یا استفاده مطلوب‌­تر از تجهیزات و ماشین­‌آلات ارائه کند.
شرکت دانش‌بنیان مد نظر در زمینه تصفیه پساب شیمیایی نیز محصول دانش‌بنیان ارائه می­‌کند. فرآیندهایی مانند استخراج روغن محلول و معلق از پساب شیمیایی، حذف ذرات معلق، جایگزینی گاز کربنیک با اسید در خنثی‌­سازی پساب قلیایی و اکسیداسیون پیشرفته پساب به نحوی مطلوب و اقتصادی برای رسیدن به بهترین کیفیت در پساب تصفیه شده خروجی و حفاظت از محیط‌زیست در محصول ISCT تلفیق شده‌­اند.
از جمله کارفرمایان و مشتریان این شرکت می‌­توان به موارد زیر اشاره نمود:
  1. شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه‌­های زیر مجموعه آن
  2. شرکت H2Oil and Gas (Scotland)
  1. مطالعات کتابخانه‌­ای و امکان‌­سنجی اولیه
  2. تهیه نمونه‌­های کربن فعال تازه و مستعمل و همچنین مواد شیمیایی لازم
  3. آزمایش­‌های اولیه تعیین نوع ماده و فرایند
  4. طراحی آزمایش‌­ها
  5. انجام آزمایش‌­های طراحی شده
  6. تحلیل داده­‌های به دست آمده
  7. انجام تست‌های کنترل کیفی کربن فعال حاصل و خوردگی بستر
  8. انجام آزمون‌های سمیت زیست‌محیطی از سیال تخلیه شده حاصل از فرایند
  9. تهیه گزارش نهایی حاوی روش عملیاتی به دست آمده و اثرات جانبی
خروجی‌های مورد انتظار تحقیق:
  1. مبانی نظری احیای کربن فعال
  2. روش عملیاتی قابل اجرا شامل مواد شیمیایی تجاری یا فرموله شده، دستورالعمل عملیاتی و مدیریت جنبه­‌های فرعی مانند پسماند و محیط‌زیست
  3. چارچوب فعالیت در قالب ارائه خدمات فنی و مواد شیمیایی برای مشتریان و کارفرمایان
  4. تعیین نرخ تولید پساب به همراه نوع و غلظت آلاینده محتمل خروجی و همچنین دائمی یا موقتی بودن آن

گلوگاه‌های احتمالی:
  1. دسترسی به آزمایشگاه‌­های معتبر با دامنه عملکرد مطلوب و محاط بر کارهای تجربی این طرح
  2. همکاری موثر صنایع در تهیه نمونه­‌های کربن و اسناد فنی تأسیسات
  3. امکان اجرای روش در بستر پالایشگاه بدون آسیب به تجهیزات
  4. استفاده از مواد شیمیایی و طراحی فرایند به گونه‌ای که آسیب زیست‌محیطی در پی نداشته باشد.
  5. طراحی فرایند به گونه ای که قیمت آن مقرون‌به‌صرفه باشد.
الزامات تحقیق:
  1. تحقیق صورت گرفته باید حداقل متمرکز بر یکی از انواع کربن فعال پر مصرف در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی باشد.
  2. روش و مواد شیمیایی به دست آمده باید بدون داشتن اثرات مخرب بر تجهیزات و بدون نیاز به تغییرات اساسی در تأسیسات واحدهای صنعتی قابلیت استفاده داشته باشند.
  3. اثرات جانبی و زیست‌محیطی قابل مدیریت کردن و کنترل در محدوده­‌های مجاز باشند.
  4. مواد مصرفی به صورت تجاری در بازار قابل دسترسی یا به صورت مطمئن و پایدار قابل تولید توسط این شرکت باشند.
  5. مدیریت دانش و تجربه به نحوی صورت پذیرد که ادامه تحقیق در سطوح پیشرفته‌­تر در آینده امکان‌­پذیر باشد.
  6. چارچوب مشخصی برای حفظ محرمانگی و صیانت از دارایی معنوی شرکت تدوین و اجرایی شود.

زیرساخت‌ها و تجهیزاتی که متقاضی می‌تواند در اختیار مجری قرار دهد:
با توجه به سابقه همکاری گسترده متقاضی با صنایع مختلف، ارتباط خوبی بین وی و مدیران و کارشناسان آگاه و موثر در صنعت شکل گرفته است که می‌­تواند در کسب و جلب همکاری آنان در زمینه تهیه نمونه‌ها و اطلاعات فنی و تجربی کمک شایانی محسوب گردد. علاوه بر این، محل فعالیت و کارخانه متقاضی و آزمایشگاه مستقر در آن، مکان خوبی برای تجمیع فعالیت­‌ها، آزمایش­‌ها و حتی ساخت و آزمون پایلوت است. متقاضی سازمان اداری لازم برای ساماندهی روابط با آزمایشگاه‌­های تخصصی را نیز دارد که در این طرح به خدمت گرفته خواهد شد.
مجری طرح باید واجد ویژگی‌­های زیر باشد:
  1. دارای تیم اجرایی توانمند با سطوح تحصیلات مناسب و تجربه فنی لازم 
  2. تعهد لازم در زمینه انجام دقیق و به موقع فعالیت­‌ها 
  3. رازدار و متعهد به حفظ محرمانگی اطلاعات
  4. توانایی کافی در جمع­‌بندی تحقیق و خاتمه کار
  5. دارای دسترسی مناسب به منابع علمی و فروشندگان مواد شیمیایی و ارائه دهندگان خدمات قابل برون‌­سپاری
  • مالکیت معنوی: مجری در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و متقاضی در ژورنال‌های داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانس‌ها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دست‌اندرکاران مجاز خواهد بود.
  • مالکیت منافع مادی: با توجه ‌به مدل کسب‌وکار شرکت متقاضی، منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری تماماً متعلق به شرکت متقاضی بوده و مجری صرفاً حق‌الزحمه اجرای پروژه تحقیقاتی را دریافت خواهد کرد.
شماره تماس:
021-88486852
09025555471

اینستاگرام:
iran.challenges@